Meisje spijkerjas jeugdzorg

Jeugdzorg gaat (weer) veranderen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Het gaat al jaren niet goed in de jeugdzorg. Kinderen die hulp nodig hebben, moeten vaak te lang wachten. Dit moet anders, vinden deskundigen al lang. Twee ministers willen nu een paar dingen veranderen.

Jeugdzorg is wat het woord zegt: zorg voor de jeugd. Zorgen dat kinderen en jongeren veilig kunnen opgroeien. Jeugdzorg-organisaties helpen kinderen, jongeren en hun ouders daarbij. Dat kan op verschillende manieren: thuis of in een opvanghuis, kort of lang. Vaak krijgen kinderen en jongeren de hulp vrijwillig, maar het gebeurt ook wel eens dat de kinderrechter besluit om bijvoorbeeld een kind uit huis te plaatsen.

Jeugdwet

Tot 2015 was deze zorg van 'bovenaf' geregeld: landelijk dus. In 2015 werd de nieuwe 'Jeugdwet' ingevoerd. De regering besloot dat gemeenten die zorg zelf op zich moesten nemen. Het idee was dat die gemeenten dichter bij het kind zouden staan. Maar de nieuwe aanpak bracht een hoop gedoe met zich mee. De gemeenten hadden niet genoeg geld en kennis om deze taak op zich te nemen. Het gevolg? Veel kinderen die hulp nodig hadden, moesten daar (te) lang op wachten. Vooral kinderen met ernstige problemen werden hier de dupe van. Iets waar deskundigen al vaker alarm over sloegen. Want op die manier kunnen de problemen van die kinderen nóg erger worden.

Meer samenwerken

Nu zegt dus ook het kabinet dat het systeem op deze manier niet goed werkt. De gemeenten moeten juist weer méér gaan samenwerken. En sommige taken worden zelfs helemaal van het bordje van de gemeente gehaald. Dat schrijven ministers Hugo De Jonge (Volksgezondheid) en Sander Dekker (Rechtsbescherming) in een brief aan de Kamer. 

Anderen lazen ook: De troonrede: dit bedoelde de koning eigenlijk.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps