Kind tijdens Jom Kippoer

Joden vieren Jom Kipoer: wat is het?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Foto Valerie
Valerie
van Vliet

Joden vieren vandaag het einde van Jom Kipoer. De afgelopen twee dagen stonden in het teken van vasten en bidden. Wat vieren zij precies?

Tien dagen geleden was de joodse feestdag Rosj Hasjana. Dit is het joodse nieuwjaar. Door op een hoorn te blazen begonnen de joden de tien dagen van inkeer, ofwel je fouten beseffen. Die dagen worden nu dus afgesloten met Jom Kipoer. Dit is de belangrijkste feestdag van het jodendom.

Zonden

Volgens Joden beslist God op deze dag over het lot van de gelovigen voor het komende jaar. Joden denken daarom na over alles wat ze verkeerd hebben gedaan en hopen dat God hen daarvoor vergeeft. Daarom heet Jom Kippoer ook wel de Grote Verzoendag. Kipoer komt van het Hebreeuwse woord kapara, wat “kwijtschelding van de zonde” betekent.  

Witte kleren

Om hier goed over te kunnen nadenken eten Joden de hele dag niks en werken ze niet. Wel gaan ze naar de synagoge voor een extra lange dienst. Ze dragen dan witte kleren als teken van schoon zijn en een nieuw begin.

Anderen lazen ook: Juneteenth nieuwe feesdag in Amerika: wat is deze dag?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook