jodium

Jodiumpillen in de brievenbus

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Als jij in het zuiden, midden of bepaalde delen van het oosten en noorden van Nederland woont, valt er volgende week een bijzonder pakje door de brievenbus. Meer dan een miljoen Nederlandse gezinnen krijgen een doosje jodiumpillen toegestuurd. De pillen beschermen tegen radioactieve straling bij een eventueel ongeluk met een kerncentrale. Vijf vragen over deze beschermpillen. 

Wie krijgen die pillen?

Alle gezinnen met kinderen tot achttien jaar die op minder dan honderd kilometer van een werkende kerncentrale wonen. En iedereen tot veertig jaar die op minder dan twintig kilometer van zo’n centrale woont.

Waar staan die centrales dan?

In Nederland is maar één werkende kerncentrale, in het Zeeuwse Borssele. Maar in Duitsland en België staan ook kerncentrales niet ver van de grens. Daarom krijgen gezinnen die daar minder dan honderd kilometer vandaan wonen ook de beschermpillen in huis. In totaal krijgen ruim drie miljoen Nederlanders jodiumpillen opgestuurd.

kaart

Hoe zit dat met die radioactieve straling?

In kerncentrales wordt op een ingewikkelde manier met gevaarlijke stoffen stroom opgewekt. Daar komt warmte en straling bij vrij. Als dat zoals het hoort in de kerncentrale blijft, is er niks aan de hand. Maar als bij een ongeluk die straling ontsnapt, kan dat wel gevaarlijk zijn. Eén van die gevaarlijke stoffen die dan vrij komen is radioactief jodium. Dat kun je niet zien, ruiken of horen maar je kunt er wel ziek van worden.

Wat doen die jodiumpillen?

Die hebben weinig te maken met de prikkende druppels die je op een schaafwond doet. De pillen werken heel eenvoudig. Bij een ongeluk in een kerncentrale kan radioactief jodium in de lucht komen. De enige plek waar je lichaam deze stof binnen kan dringen is via je schildklier, een klein orgaan ergens in je hals. Als je er voor zorgt dat die schildklier propvol zit met een ander stofje, het ‘gewone’ jodium van de pillen bijvoorbeeld, dan is er daar geen plek voor de slechte stoffen en kunnen die dus ook geen schade aanrichten.

Waarom worden die pillen nu ineens uitgedeeld?

De jodiumpillen werden eerst centraal in een groot magazijn in Zoetermeer bewaard. Het idee was dat ze na een eventueel ongeluk dan uitgedeeld zouden worden. Maar de Europese landen hebben met elkaar afgesproken dat het handiger is als iedereen de pillen gewoon in huis heeft. Des te sneller kunnen mensen ze dan na een ramp slikken. Maar als het goed is, kunnen ze gewoon in het medicijnkastje blijven liggen. 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Oeps! Zuiveltoetjes zijn vaak ongezond of Wat zegt jouw drol over je gezondheid?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Hoe lang zijn de tabletten houdbaar?

Worden die tabletten ook in Gouda uit gedeeld?

Dus als ik het goed begrijp, wanneer je geen kinderen hebt en/of boven de 40 bent heb je gewoon pech?

Zit er een houdbaarheidsdatum op?

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps