Joey met zijn moeder Natasja.

Joey (12) mag zijn naam officieel veranderen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Joey (12) uit Goes werd geboren als meisje, maar weet al lang dat hij een jongen is. En daar hoort natuurlijk ook een jongensnaam bij. Die heeft hij sinds deze week officieel. 

Joey weet al lang dat dat hij een jongen is. Hij wilde vroeger geen jurken aan, hield niet van roze en wilde een korte coupe. De afgelopen jaren ging hij naar meerdere ziekenhuizen om over zijn transitie te praten en begon hij met pubertijdremmers. Dat deed hij bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat zijn borsten niet zouden groeien. Maar één ding vond hij het belangrijkst: zijn naam. ‘Als ik een jongen ben, wil ik geen meisjesnaam hebben’, vindt hij.

Online op zoek

Daarom speurde hij online naar een naam. Hij kwam uit op Joey. ‘Mijn familie vond dat-ie goed bij mij past. Zij noemen mij nu al best lang zo.’ Toch was het nog niet officieel zijn naam. Op zijn ID-kaart stond namelijk nog zijn meisjesnaam. Daarom stapte Joey twee jaar geleden naar de rechter. Normaal gesproken mag je je naam pas veranderen als je zestien bent en dat wilde hij aanvechten. ‘Maar de rechter vond mij toen nog te jong en gaf geen goedkeuring.’

Nog een poging

Deze week mocht Joey het nog eens proberen. Hij hoopte heel erg dat het nu wel zou lukken. ‘Als ik ergens mijn ID-kaart moet laten zien, bij een coronatest bijvoorbeeld, moet ik mijn verhaal altijd uitleggen. Dat is niet leuk. Daarom gingen mijn moeder en ik vorige week weer naar de rechtbank. De rechter zag denk ik aan mij dat ik het heel spannend vond, want ze zei direct dat het goed was.’ Joey was heel blij en vierde dit goede nieuws met taart. 'Ik hoop dat het voor andere kinderen die in transitie zijn nu ook wat makkelijker is.'

Anderen lazen ook: Bowi (10): 'Het moet normaal zijn om transgender te zijn.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook