Beeld shutterstock

Jonge schaker speelt vals

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Hans Niemann is nog maar 19 jaar maar hij kan schaken als de beste. Met gemak wint hij al zijn partijen tegen grootmeesters en wereldkampioenen. Dat dacht iedereen tenminste. Maar nu wordt de jonge schaker beschuldigd van valsspelen.

Kortgeleden was iedereen nog erg onder de indruk van hem toen hij een online-partij won van wereldkampioen Magnus Carlsen. Kort daarop staakte de Noorse grootmeester op een online-toernooi zijn partij tegen Niemann al na één zet en zette zijn beeldscherm op zwart. Hij vertrouwde zijn tegenstander niet en beschuldigde hem kort daarna officieel van valsspelen.

Honderd potjes

De schaakwebsite chess.com begon een groot onderzoek. Daaruit blijkt dat Niemann in meer dan honderd potjes vals zou hebben gespeeld. Hoe hij dat precies gedaan heeft, is nog onduidelijk. Mogelijk liet hij een computer bijvoorbeeld zijn zetten doorrekenen. Met schaken op hoog niveau is veel geld te verdienen, soms wel duizenden euro's per potje. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom Niemann gesjoemeld heeft.

Niemann heeft toegegeven dat hij vroeger twee keer vals heeft gespeeld. Toen hij 12 en 16 jaar oud was. De andere keren valsspelen ontkent hij. Voorlopig mag Niemann niet meer schaken op chess.com.

Anderen lazen ook: Schaken vanuit de ruimte

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook