HPV-prik

Jongens in Groot-Brittannië krijgen ook HPV-prik

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

In Groot-Brittannië krijgen niet alleen meisjes, maar ook jongens straks een HPV-prik. HPV is een virus dat kanker kan veroorzaken. Het kan zich verspreiden als mensen met elkaar vrijen.

De HPV-prik is een inenting die beschermt tegen het humaan papillomavirus (afkorting: HPV). Een paar soorten van dit virus kunnen later kanker veroorzaken. Baarmoederhalskanker bij meisjes en bijvoorbeeld keelkanker bij jongens. 

Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië worden meisjes al sinds 2008 ingeënt. En nu kunnen jongens daar de prik dus ook krijgen. Volgens onderzoekers worden de komende 40 jaar daardoor ongeveer 100.000 mensen minder ziek.

Nederland

In Nederland is er in 2009 voor gekozen om alleen meisjes in te enten. Zij kunnen de prik krijgen als ze 12 of 13 jaar zijn. Volgens onderzoekers van de Gezondheidsraad zouden alle kinderen in Nederland de HPV-prik moeten krijgen én op jongere leeftijd, maar dat gebeurt nu nog niet.

Anderen lazen ook: Meer kinderen met ernstig overgewicht.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.