Dmitry Muratov en Maria Ressa

Journalisten krijgen Nobelprijs voor de Vrede

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Maria Ressa en Dmitry Andreyevich Muratov krijgen de Nobelprijs voor de Vrede 2021. De journalisten krijgen de prijs voor hun inzet voor de vrijheid van meningsuiting en informatie.

De Noorweegse Nobel-club vindt vrijheid van meningsuiting en vrijheid van informatie belangrijke voorwaarden voor democratie, een samenleving waarin het volk kiest wie er de macht heeft. Deze vrijheden zorgen voor burgers die weten wat er aan de hand is en beschermen zo tegen oorlog en ruzie, schrijft het comité.

Alle journalisten

Vrije journalistiek is belangrijk voor de vrijheid van meningsuiting en informatie. Daarom heeft de organisatie dit jaar twee journalisten uitgekozen voor de Nobelprijs voor de Vrede. Die staan voor alle journalisten die opkomen voor de vrijheid van meningsuiting. Maria Ressa komt uit de Filipijnen. Dmitry Andreyevich Muratov uit Rusland.

Tegen nepnieuws

Ressa richtte in 2012 Rappler op, een site voor onderzoeksjournalistiek. Haar bedrijf onderzoekt bijvoorbeeld de anti-drugs-campagne van de Filipijnse president Duterte. Daarbij worden mensen die verdacht worden van drugshandel vaak zonder rechtszaak vermoord. Ook laat ze zien op welke manieren sociale media verkeerd gebruikt worden, bijvoorbeeld voor het verspreiden van nepnieuws, of om anderen lastig te vallen.

Vermoord

Muratov was in 1993 een van de oprichters van Novaja Gazeta, een krant die kritisch is op Russische machthebbers. Tegenstanders van de krant hebben journalisten die er werken al lastig gevallen, bedreigd en soms zelfs vermoord. Maar hoofdredacteur Muratov weigert de onafhankelijkheid van de krant op te geven. Dat wordt nu beloond met de Nobelprijs voor de Vrede.

Anderen lazen ook: Wereldvoedselprogramma wint vredesprijs

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook