Privacy online
Uitgelegd

Jouw privacy is goud waard

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marlies Pilon Journalist
Marlies
Pilon

Vandaag is het de Europese Dag van de Privacy. Wat is privacy precies en waarom is jouw privacy goud waard?

Privacy (spreek uit ‘praaivissie’ ) betekent dat je dingen kan doen zonder dat de buitenwereld daar weet van heeft, of invloed op heeft. Je hebt daar recht op net als iedereen. Om met rust gelaten te worden.

Hongerig naar data
Maar ben je in 2022 ooit nog wel eens echt alleen? Als je in je eigen kamer achter een computer zit, kijken er toch nog veel bedrijven met je mee. Via Facebook en Instagram bijvoorbeeld. Die sociale media lijken gratis, maar in ruil voor gebruik van het platform geef jij ze heel veel informatie over jezelf.

Stiekem
En die data is precies waar veel bedrijven naar op zoek zijn. Ze gebruiken het om gedrag en voorkeuren beter te begrijpen en zo hun winst te verhogen. Of overheden die willen weten wat hun burgers uitspoken gluren stiekem mee. Vaak botst jouw recht op privacy dus met de manier waarop bedrijven (of overheden) proberen informatie over jou in te winnen.  

Digitale kruimels
In dit filmpje zie je wat voor digitale kruimels je achterlaat op het internet. En ook wat daarvan de gevolgen kunnen zijn! Brrrr... Ook krijg je op het einde wat tips om je eigen privacy beter te beschermen. 

Robo-dubbelganger
Hoe waardevol je privacy is, liet een oproepje van een Russisch robot-bedrijf goed zien. 'Wij betalen 200.000 dollar voor wie zijn gezicht en stem aan ons verkoopt'. Zoveel geld wil het bedrijf betalen om jouw gezicht en stem na te mogen maken op een echtlijkende mens-robot.

Goud waard
Snel verdiend, denk je misschien. Maar veel mensen vinden hun privacy belangrijker dan een zak geld. Want jouw robot-dubbelganger leeft tot in de eeuwigheid en kan hele erge of genânte dingen doen. Het voorbeeld toont aan dat je privacy - letterlijk- goud waard is. Reden genoeg om er heel zuinig op te zijn. 

Anderen lazen ook: Test: Hoe online ben jij?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook