Jude Sparks schedel stegomastodon

Jude (10) struikelt over oeroude olifantenschedel

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

De tienjarige Jude Sparks was in de woestijn van de Amerikaanse staat New Mexico aan het spelen toen hij over een gigantische slagtand struikelde. Het bleek de schedel van een stegomastodon, een soort eeuwenoude olifant!

Tijdens een wandeling met zijn ouders rende Jude vooruit om zich te verstoppen voor zijn broertjes. Maar toen hij niet oplette, struikelde hij over iets groots. ‘Het had een vreemde vorm’, vertelt de jongen aan The New York Times. ‘Ik wist dat het iets was wat je niet vaker vindt.’

1,2 miljoen jaar oud

Zijn ouders namen foto’s van het voorwerp en stuurden die naar biologieprofessor Peter Houde, van een universiteit in de buurt. Die herkende de vondst meteen als de schedel van een stegomastodon, een uitgestorven dier dat net als de olifant een slurf en twee slagtanden had.

Stegomastodon

Duizend kilo

De complete vondst weegt wel duizend kilo. Houde denkt dat het dier minstens 1,2 miljoen jaar geleden leefde. In mei werden de botten opgegraven. Het duurt nog een paar jaar voordat de schedel weer goed in elkaar is gezet. Daarna wordt de stegomastodon tentoongesteld.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Baby giraffe geboren of Video: Twee panda’s geboren in China.

Altijd op de hoogte blijven van tips die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Verrassend als je gewoon aan het spelen bent

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.