emoji serieuze teksten

Judie over emoji

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Het aapje met handen voor z’n ogen of het gezichtje dat huilt van het lachen. We gebruiken ze allemaal: emoji. Vaak in korte berichten via WhatsApp, Snapchat of Instagram. Maar in een krant of schoolboek zie je ze eigenlijk nooit. Onterecht, vindt Hans Bennis, een hoge pief van de Nederlandse Taalunie. Hij zei tegen het AD dat sommige emoji een plaats verdienen in kranten en andere serieuze teksten.

Knipoog

Neem de knipoog: als je die ziet, weet je meteen dat iets niet serieus is. Zo zijn misverstanden te voorkomen, vindt Bennis. Dat vind ik ook. Emoji horen bij onze taal. Misschien moeten we eraan wennen, maar als Kidsweek-redacteur zou ik het handig vinden als ik jou zo kan laten weten of iets bloedserieus of een geintje is. Natuurlijk zijn niet alle emoji even geschikt, de lachende drol bijvoorbeeld. Hoewel… in Kidsweek schrijven we best vaak over poep, dus je weet maar nooit! :-)

Stelling: Emoji horen ook thuis in serieuze teksten.

emoji jaro fotoJaro (12): Oneens

‘Het lijkt me vervelend om emoji in elke zin tegen te komen. Maar af en toe eentje in Kidsweek zou ik wel leuk vinden. Maar niet in schoolboeken, dan neemt niemand die nog serieus. In leesboeken ook niet, want schrijvers kunnen emoties duidelijk omschrijven.’

nadia foto stelling

Nadia (12): Oneens

‘Het lijkt me een slecht idee. Want als volwassenen emoji gaan gebruiken, doen ze het meestal niet goed. Ze gebruiken veel te veel of de verkeerde emoji, of ze begrijpen niet wat iets betekent. In een serieuze krant als de Volkskrant vind ik het dus echt niet passen.’

Anderen lazen ook: Favoriete emoji verschilt per land.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik hou zelf heel erg van lezen, maar als er heel veel emoticons zouden staan, zou ik er niks van snappen.

Ik vind het wel leuk als je een moeilijke rekensom moet maken dat ik dan een versufte emotie zie dat maakt je werk gelijk een stuk leuker en dan heb je weer zin om verder te gaan.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.