Foto: Kidsweek

Judie over jagende huiskatten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Als Felix van huis is... gaat-ie op jacht. Veel huiskatten liggen thuis poeslief in de vensterbank. Maar eenmaal buiten sluipen ze door de buurt, op zoek naar een prooi. In Nederland zijn drie tot vier miljoen huiskatten. In totaal doden die tientallen of misschien zelfs honderden miljoenen prooien per jaar. 

Instinct 

Hoort dat er niet ‘gewoon’ bij? Nou nee, vinden sommige natuurorganisaties al jaren. Katten lopen vrij rond, doordat wij ze zijn gaan houden als huisdier. Ze doden kleine zoogdieren, zoals eekhoorns, wezels, muizen en konijnen. En ook vogelsoorten die het al moeilijk hebben. De grutto bijvoorbeeld, die broedt op de grond. Prooien worden lang niet altijd opgepeuzeld. Huiskatten jagen uit instinct. Niet omdat ze honger hebben.
 

Kraag 

Ecoloog Chris Smit van de Rijksuniversiteit Groningen is het nu echt zat. Hij wil dat er een straf komt voor het los laten lopen van katten. Dat ben ik met hem eens. Hondenbaasjes worden toch ook beboet als hun huisdier niet aan de lijn in de natuur rent? Er zijn ook andere oplossingen. Zoals een belletje. Of een felgekleurde kraag, waardoor hij extra opvalt. Wie geen zin heeft in die moeite, houdt z’n kat binnen. Of die neemt geen kat, maar een konijn.
 

Stelling: Laat katten niet zomaar naar buiten! 

Jop (11): Eens  

‘Zo’n speciale gekleurde halsband vind ik goed. Dan doodt een kat geen andere dieren meer. En hij krijgt thuis genoeg voer. Een kat aan de lijn zou ik niet doen. Dan heeft-ie geen vrijheid.’  
 

Laurens (11): Oneens 

‘Onze jonge poes Nala heeft nu een belletje, zodat wij weten waar ze is. Maar als ze groter is, hoeft dat niet meer, vind ik. Poezen moeten gewoon naar buiten kunnen. Al is het ook wel zielig voor die vogels.’ 

Wat vind jij van de stelling van deze week? We zijn erg benieuwd naar je mening dus laat het ons hieronder weten:

Stelling

 

Andere stellingen lezen? Je vindt ze allemaal hier.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Eens natuurlijk moet je kat wel naar buiten kunnen maar wel op een manier dat hij geen anderen dieren pijn doet zoals bijvoorbeeld in de tuin.

Eens alle dieren moeten veilig zijn !

hallo kaassouffle

Ik vindt dat je kat wel naar buiten moet kunnen maar alleen in je tuin zodat je hem nog in de gaten kan houden. wanneer je een oogje op hem kan richten is de kans kleiner dat hij met een vogel of een muis naar je toe komt toppie! Duimomhoog

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps