stelling klimaatspijbelen

Judie over klimaatspijbelaars

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Het waren er veel meer dan verwacht. Wel 15.000 scholieren spijbelden afgelopen donderdag in Den Haag voor het klimaat. De klimaatspijbelaars vinden dat het zo niet langer kan en eisen dat onze regering in actie komt. Want de mensen die nu de beslissingen nemen, lopen over vijftig jaar misschien niet meer op deze planeet rond. Terwijl jij nog heel wat jaren hebt op deze aardbol.

Beretrots

Organisator Stijn (17) was dolblij met de opkomst. En terecht: als zoveel jonge mensen bij elkaar komen om aandacht te vragen voor een onderwerp dat zij belangrijk vinden, mag je daar beretrots op zijn. Toch was niet iedereen in jubelstemming. Veel volwassenen, bijvoorbeeld journalisten, wisten niet hoe hard ze moesten mopperen. Want die spijbelaars, zaten die daar geen hamburgers te eten bij de McDonald’s? Waarom geen vegaburger? En hoe durf je te klimaatstaken als je weleens met het vliegtuig op vakantie gaat?

Gezeur

Volwassen gezeur, als je het mij vraagt. Natuurlijk is het altijd goed om te kijken naar wat je zelf kunt doen voor een beter klimaat. Maar deze klimaatspijbelaars willen nu juist verandering zien op gróte schaal. Bijvoorbeeld door strengere milieuregels voor bedrijven of veel duurdere vliegtickets. En daarvoor moet je toch echt bij de regering zijn.

Stelling: Ook als je zelf niet veel doet voor het klimaat, mag je ervoor spijbelen.

Alina KoroniAlina (9): Eens

‘Ik wil zelf ook dat we een beter klimaat krijgen, maar ik eet wel vlees. Alleen niet elke dag. Ik vind niet dat je per se veganist moet zijn ofzo, als je wil klimaatspijbelen. Als je maar wel een beetje je best doet.’

Wart (9): EensWart

‘Je mag heus wel één of twee keer per jaar op vakantie met het vliegtuig, ook als je voor het klimaat spijbelt. Als je maar niet tien miljoen keer per jaar vliegt. Het gaat erom dat er grote verandering komt. Dat wil ik ook, want ik wil later niet leven in een vervuilde wereld.’

 

Anderen lazen ook: Schreeuwen, dansen en zingen voor het klimaat.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind dat als het klimaat je niet boeit dat je niet mag spijbelen

ik vind het goed Blij Blij Blij Blij Duimomhoog Duimomhoog Juichen Juichen Blij

Ik vind dat je tenminste iets kleins moet doen, bijvoorbeeld 1 keer in de zoveel tijd geen vlees eten of niet met het vliegtuig gaan.

Ik vind dat het wel mag, als je maar niet te slecht bezig bent voor het klimaat.
Je moet trouwens niet gaan staken alleen omdat je geen zin hebt in school.

Ik vind het juist goed dat iedereen speibelt, maar je moet geen proefwerken of toetsen missen door te speibelen Duimomhoog

Ja ik vind dat je eer als eerste zelf iets aan moet doen voordat je gaat staken Vraagtzichaf

Ik ben er mee eens.
Het zou het beste zijn als iedereen meedeed. Duimomhoog Dan zou de natuur een stuk mooier zijn! Duimomhoog . Maar dan moet je wel een beetje aan de natuur denken, want als je dan mee spijbelt dan kan iedereen wel mee spijbelen en ook gebruik je heel veel slechte dingen voor de natuur Oeps dat is stom.

Je hebt gelijk

is een dikke daab

Als volwassenen staken wordt dat toch ook geen "spijbelen" genoemd?
Het is beter als je zelf ook iets doet maar als je ouders altijd met vlees koken en je meenemen op vakantie is het wel moeilijk.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.