Beeld: Kidsweek

Judie over Paleis Soestdijk

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Ooit was Paleis Soestdijk een plek van weelde. Beatrix groeide er op als klein prinsesje. Samen met haar zusjes en ouders, Juliana en Bernhard. Sinds de dood van prins Bernhard, in 2004, staat het paleis leeg. En bladdert de verf steeds verder van het gebouw. Nu zijn er ein-de-lijk plannen voor. Een bedrijf wil de boel flink aanpakken. Het paleis wordt tot in de puntjes gerestaureerd. Er tegenover komt een hotel. En er worden op het landgoed luxe appartementen gebouwd. De opbrengst daarvan is nodig om het paleis op te kunnen lappen. Een duur klusje. 

Bomenkap

Maar voor die plannen moeten wel bomen worden gekapt. Rond het landgoed mag een voetbalveld aan bomen worden weggehaald. Daar zijn sommige mensen woedend over. Ook prinsessen Irene en Margriet zijn ‘geschokt’. Dat schreven ze aan politici in Baarn, waar het paleis staat. Maar uit een stemming van die gemeente blijkt dat de plannen waarschijnlijk doorgaan. Terecht, vind ik. Natuurlijk willen we bomen behouden. Maar we willen ook dat het historische paleis niet vergaat. Het is deel van onze geschiedenis. En: ergens anders worden weer bomen terug geplant, heeft het bedrijf beloofd. Bovendien blijft het grootste deel van de natuur bij Soestdijk bestaan. 

Stelling: Bomen kappen om Paleis Soestdijk te redden is oké

Alida (10): Eens  

‘Ik vind het oké, want zo kunnen ze kunnen het paleis goed houden. Het is heel mooi en er zit veel geschiedenis in. Het is zonde als dat verloren gaat.’  

Tobias (9): Oneens 

‘Er moeten niet minder bomen komen in Nederland, want bomen maken zuurstof. Ze zeggen dat ze bomen gaan terugplaatsen. Dan moet het wel minstens het aantal zijn dat is gekapt. Dat weet je nooit zeker.’ 

Wat vind jij van de stelling van deze week? We zijn erg benieuwd naar je mening dus laat het ons hieronder weten:

Andere stellingen lezen? Je vindt ze allemaal hier.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Oneens want bomen zijn van de natuur en je gaat het niet zomaar weg halen

Oneens de natuur is belangrijker al die arme bomen moeten blijven staan !

Ik ben eens als het aantal bomen die worden gekapt op een andere plek worden teruggeplaatst. Anders ben ik oneens, want bomen zijn natuur en de natuur is superbelangrijk.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.