Stelling tanden poetsen
stelling

Judie over tandenpoetsen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Een drama vond ik het als kind en nu trouwens nog steeds. Ik heb het over de mondhygiënist. Eén keer per jaar moest ik eraan geloven. Ellis heette ze, een wat oudere vrouw die altijd klassieke muziek in de behandelkamer draaide. Het ergst vond ik het als ze zo’n goedje over mijn tanden smeerde dat rood werd als je tandplak had. Dan was ik er gloeiend bij. ‘Als je niet beter gaat poetsen, vallen je tanden er straks uit’, zei ze ooit. Nog steeds heb ik weleens een nachtmerrie waarin ze één voor één uit mijn mond kukelen.

Bemoeien

Toch ben ik Ellis dankbaar dat ze me toen de stuipen op het lijf heeft gejaagd. Ik heb nog nooit één gaatje gehad. Je tanden verzorgen is belangrijk, maar veel kinderen hebben er weinig zin in. De gebitten van tieners zijn de afgelopen jaren slechter geworden, blijkt uit nieuw onderzoek. Ze poetsen te weinig en 39% van de elfjarigen heeft één of meer gaatjes. Terwijl dat in 2011 nog maar 27% was. Daarom wens ik iedereen een Ellis toe. Alleen is die al met pensioen. Daarom vind ik dat ouders de gebitten van hun kinderen, na elke poetsbeurt, nog eens grondig onder handen moeten nemen. Hoe irritant dat ook is. Maar als jullie het zelf niet doen…

Stelling: Ouders moeten hun kinderen napoetsen tot ze twaalf jaar zijn!

stellingMiene (10): Oneens

‘Mijn moeder poetst me al een jaar niet meer na. Dat is na je tiende ook echt niet meer nodig, vind ik. Dan kun je er best zelf voor zorgen. Het zou wel helpen als de haartjes van de tandenborstels minder hard zijn, want dat doet soms echt pijn als je net een tand eruit hebt.’

Raphael (9): Eens stelling tanden poetsen

‘Ik vind dat ouders altijd even moeten controleren of het poetsen goed is gegaan. En als het nodig is, moeten ze helpen. Zelf poets ik één keer per dag, in de avond. Als je het ook nog ’s ochtends moet doen is dat energieverspilling, want je maakt je tanden daarna toch weer vies.’

 

Ben jij het eens of oneens met de stelling? Breng je stem uit!
In de reacties hieronder kun je ook vertellen waarom je dat vindt.

Anderen lazen ook: Maartje over slijmende juryleden.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

We kunnen heus wel zelf voor ons gebit zorgen hoor Duimomlaag

Eens. Ik vind dat ouders na moeten poetsen je kan zelf ook een deel doen maar je ouders doen natuurlijk ook wat want het is belangrijk voor je gebit. de kans is dan kleiner dat je gaatjes krijgt.

Ik vind dat het wel moet want anders krijg je gaatje's en dat moet niet gebeuren

Ik vind het niet nodig. Zelf poets ik ook niet elke dag mijn gebit maar om het telaten checken vind ik niet nodig.

Ik heb een oplossing, dat je met een elektrische tandenborstel poetst.

ik ben het zelf oneens vet de stelling. zelf ga ik twee keer per jaar naar de tand arts en twee keer per jaar naar de mondhiëgieniste. mijn ouders hebben me nog wel na gepoetst tot mijn tiende en dat vindt ik wel lang genoeg. wel controleren mijn ouders elke avond en ochten of ik wel echt mijn tanden heb gepoetst. dat vind ik dan ook meer dan behoorlijk. dus allemaal goed poetsen.

Ik ben er mee eens.Misschien doe je het niet. Maar het is denk ik wel het beste. Omdat je meestal na je twaalfde een beugel krijgt.

Ik van wel en niet we moeten goed onze tanden poetsen maar met je ouders is overdreven.Dus poets je tanden anders moeten je ouders het doen

Eens, anders krijg je snel gaatjes omdat je niet nauwkeurig genoeg poetst. Gaatjes blijven dan heel je leven en dat is zonde.

Ik raffel het poetsen altijd af. Daarom moeten mijn ouders napoetsen. Ik denk dat dat bij jongens wel moet tot ze 18 zijn.

oneens, ik denk dat als je zelf goed poetst napoetsen helemaal niet nodig is. ik heb een beter gebit dan mijn ouders. tips over hoe je moet poetsen kunnen denk ik wel handig zijn

Wat is rood gaat heen en weer in de lift.

Antwoord:een tomaat

het is belachelijk dat dat dan nog moet. Vanaf je 8ste hoeft het niet meer want dan kunnen ze het wel zelf.

Eens.
zelfs als kinderen nog zo oud zijn moet het

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.