ANP

Juneteenth nieuwe feestdag in Amerika: wat is deze dag?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Een belangrijk besluit in Amerika. Daar heeft president Joe Biden donderdag een wetsvoorstel getekend om ‘Juneteenth’ een officiële nationale feestdag te maken. Maar wat is deze dag precies?

Het woord Juneteenth is een Engelse combinatie van de woorden juni en negentien. Op 19 juni 1862 tekende de Amerikaanse president Abraham Lincoln een wet om een einde aan de slavernij te maken. In werkelijkheid duurde het nog drie jaar voordat de slavernij werd helemaal was verdwenen. Pas op 19 juni 1865 werden in de Amerikaanse staat Texas de laatste tot slaaf gemaakten bevrijd.

Feestdag

Tot slaaf gemaakten en later hun families hebben 19 juni altijd als een belangrijke dag in de geschiedenis gezien. Toch duurde het tot 1980 voordat Texas, als eerste Amerikaanse staat, de dag uitriep als feestdag. De andere Amerikaanse staten volgde in de jaren daarna. Na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd vonden steeds meer mensen dat Juneteenth een officiele feestdag moest worden in heel Amerika.

Handtekening

Ook president Joe Biden vond dit een goed idee. Door zijn handtekening zijn Amerikanen voortaan vrij zijn op deze dag en zijn staten verplicht om activiteiten te organiseren. Veel mensen zijn blij met dit besluit. Ze hopen dat het erkennen van Juneteenth als feestdag ervoor zorgt dat slavernij meer aandacht krijgt. Dit zou kunnen helpen in de strijd tegen racisme in het land. 

Wist je veel mensen in Nederland ook de afschaffing van de slavernij vieren? Dat doen ze op 1 juli tijdens Keti Koti.

Anderen lazen ook: Dit wist je allemaal nog niet van Joe Biden.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook