The Jungle Calais Foto AFP

Opruimen van The Jungle begonnen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

De Franse politie is vanmorgen begonnen met het ontruimen van The Jungle in het Noord-Franse Calais. Het illegale tentenkamp moet helemaal weg, vindt de Franse overheid. Vandaag vertrokken de eerste vluchtelingen met bussen. Vier vragen over The Jungle.

Hoeveel mensen wonen of woonden daar?
Zo’n 8000. De meesten komen uit Syrië, Afghanistan, Eritrea, Zuid-Soedan. Ongeveer 500 van hen zijn kinderen die in hun eentje op pad zijn gegaan. De vluchtelingen wonen in tentjes en zelfgebouwde hutten. The Jungle is, of was, een ellendige plek. Koud en nat. Veel mensen hadden honger en er waren vaak vechtpartijen. De Franse president Hollande bezocht Calais in september. We gaan het kamp opruimen, zei hij toen.The Jungle Calais Foto AFPWaarom zaten de vluchtelingen daar?
Zij hoopten vanuit Calais de oversteek naar Groot-Brittannië te kunnen maken. Door stiekem in vrachtwagens te klimmen of op een veerboot of een trein. Of zelfs door te zwemmen. Vorig jaar zijn er 37.000 illegale overstekers onderschept. De vluchtelingen die in The Jungle zitten willen graag naar Groot-Brittannië om daar asiel aan te vragen. Omdat ze beter Engels dan Frans spreken en omdat ze vaak al familie in het land hebben wonen.
The Jungle Calais Foto EPA
Hoe wordt de Jungle opgeruimd?
Eerst worden de mensen verplaatst. Alle bewoners moeten zich sinds vanmorgen in een grote loods melden. Daar worden gegevens genoteerd en de vluchtelingen krijgen een gekleurd polsbandje om. Dat geeft aan in welke van de 450 officiële opvangcentra in Frankrijk ze terecht kunnen. Daar worden ze met bussen heen gebracht. Voor de alleenstaande kinderen met familie in Groot-Brittannië is iets anders geregeld. Zij mogen van de Britten bij hun familie komen wonen. Om alles goed te laten verlopen zijn er extra agenten ingezet.The Jungle Calais Foto AFPEn het kamp zelf?
Dinsdag begint het afbreken van de tenten, huisjes en winkeltjes. Eind deze week moet alles weg zijn. Zou dit het definitieve einde van het kamp betekenen? Het is niet de eerste keer dat The Jungle - het kamp bestaat al 17 jaar -  wordt opgeruimd. En tot nu toe kwamen de tentjes telkens weer terug.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps