Unsplash

Jupiter en Saturnus lijken dicht bij elkaar te staan

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Ruimte-fans opgelet! Komende weken is er iets bijzonders te zien aan onze sterrenhemel. De planeten Jupiter en Saturnus lijken dan superdicht bij elkaar te staan. Iets wat bijna nooit voorkomt.

Saturnus en Jupiter draaien allebei in hun eigen baan rond de zon. In de komende weken maken de twee grootste planeten in ons zonnestelsel het bijzonder gezellig. Vanaf de aarde gezien, lijken ze namelijk bijna één planeet. Zo’n ontmoeting tussen de twee planeten komt eens in de twintig jaar voor. 

Extra romantisch

Maar deze ontmoeting is extra ‘romantisch’, zeggen astronomen. Tijdens het hoogtepunt (op 21 december) bedek je makkelijk beide planeten als je je pink opsteekt. Dat is sinds 1623 niet gebeurd. Wist je dat ze éigenlijk helemaal niet zo dichtbij elkaar staan? Het lijkt zo, omdat wij ze vanaf de aarde bekijken. In werkelijkheid zit er bijna 800 miljoen kilometer afstand tussen de twee.

Kijk mee!

Wil je de twee tortelduifjes samen zien? Wacht dan op een heldere avond en kijk het uur ná zonsondergang (tussen 17:30 en 18:30) naar het zuidwesten. Daarna zijn ze alweer gevlogen.

- Zorg voor een vrij uitzicht.

- Je ziet meer als je hoog staat.

- Je hebt geen telescoop nodig. Met het blote oog kun je ze makkelijk zien, want de planeten zijn heel helder. Een verrekijker is wel handig om ze te onderscheiden.

En… genieten maar!

Anderen lazen ook: NASA lanceert duurt toilet voor in de ruimte.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Vraagtzichaf ik zie aleen de ruimte

Vraagtzichaf ik zie aleen de ruimte

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.