Kinderen op TikTok. Foto Coco Broeken
Voor ouders

Kabinet adviseert ouders Tiktokkende kinderen: 'Kijk goed mee'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Het kabinet heeft met TikTok gepraat over het privacybeleid van de app. Staatssecretaris Van Huffelen (Digitalisering) adviseert ouders 'heel goed mee te kijken' met hun kinderen, meldt RTL Nieuws.

Het Chinese TikTok heeft in Nederland zo'n vier miljoen gebruikers. Al een tijd groeit de onrust rond het videoplatform, dat vooral onder kinderen heel populair is. TikTok verzamelde al allerlei gegevens over zijn gebruikers. Begeef je je op Tiktok, dan geef je het bedrijf bijvoorbeeld toegang tot je camera en telefoon. Maar TikTok kan daarnaast ook zien welke apps nog meer op je telefoon staan, of wat jij opzoekt op internet en wat je locatie is. En: door nieuwe regels kan die informatie ook nog eens in handen komen van de Chinese overheid.

Stappenplan

Politici maken zich grote zorgen over deze ontwikkelingen. De ChristenUnie pleit zelfs al voor een verbod op de app. Van Huffelen is vanwege die onrust vandaag met TikTok in gesprek gegaan. Het bedrijf heeft haar laten weten dat het aan de Nederlandse en Europese regels wil voldoen. TikTok wil het stappenplan daarvoor delen met het kabinet. Ook wil het bedrijf toegang geven tot algoritmes en beter laten zien hoe het omgaat met data. 

Niet gerustgesteld

Toch is Van Huffelen niet gerustgesteld, aldus RTL Nieuws. 'Ik denk dat het vooral belangrijk is dat ze niet alleen beloven dat ze aan de regels gaan voldoen, maar dat ze dat ook bewijzen. En daar gaan we de komende tijd goed zicht op houden.' Ook zegt de staatssecretaris: 'En het platform is ook nog eens extreem verslavend. Ik raad daarom ouders heel erg aan om heel goed mee te kijken met je kind.'

Anderen lazen ook: Wordt TikTok verboden?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps