Staatssecretaris Van Rij spreekt met de pers over racisme bij Belastingdienst. Foto ANP
Uitgelegd

Kabinet: 'Belastingdienst was racistisch'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Het kabinet heeft toegegeven dat er bij de Belastingdienst sprake is geweest van racisme. De dienst hield een ‘zwarte lijst’ bij met mensen die volgens hen sneller zouden sjoemelen met belastinggeld dan anderen. Daarbij werd gekeken naar afkomst of uiterlijk. Zo zijn tienduizenden onschuldige mensen in enorme (geld)problemen terechtgekomen. Drie vragen en antwoorden over de zaak.

Waar is er precies misgegaan?

Je hebt vast gehoord van de kindertoeslagenaffaire. Die speelt al jaren in Nederland. Dat is een ingewikkelde kwestie waarbij duizenden ouders onterecht beschuldigd zijn van het oplichten van de Belastingdienst. Die dienst hoort bij het ministerie van Financiën en regelt alles wat met belastingen te maken heeft. Door die affaire moesten de ouders jarenlang veel belastinggeld terug betalen, dat ze volgens de Belastingdienst onterecht hadden ontvangen. Dat terwijl ze helemaal niets fout hadden gedaan. De Belastingdienst was hierbij héél streng. Daardoor zijn veel gezinnen, zoals dat van Anashya, in geldproblemen gekomen. Vanaf het begin van die zaak vermoedden veel mensen dat de dienst racistische vooroordelen had: mensen zouden er vanwege hun afkomst uitgepikt zijn. Dat geeft het kabinet dit nu eindelijk zelf ook toe. 

Waarom nu pas?

Twee jaar geleden kwam de 'zwarte lijst' van de Belastingdienst al aan het licht. Wie daarop stond, kreeg geen hulp van de staat als ze bijvoorbeeld schulden hadden. Maar nu heeft nieuw onderzoek aangetoond dat de Belastingdienst keer op keer discrimineerde bij het bepalen van wie er op die lijst thuishoorde. En het bleek dat mensen met een niet-westers uiterlijk strenger werden gecontroleerd. Ook als iemand geld aan een moskee had gegeven, kon dat al betekenen dat diegene op de 'oplichterslijst' werd geplaatst. Door deze onthullingen kon het kabinet er niet meer omheen. Het gebruik van de zwarte lijst is vorig jaar trouwens stopgezet. 

Wat betekent dit?

Volgens staatssecretaris Van Rij (op de foto hierboven) moet de Belastingdienst veranderen. Hij vindt het heel erg pijnlijk wat er is gebeurd. De mensen die in de problemen zijn gekomen door de 'zwarte lijst' zullen worden terugbetaald.

Anderen lazen ook: Anashya (11): 'Laten we over armoede praten'

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook