Sebastiaan de krab Foto: Disney

Kabinet: kreeften levend koken toch wel zielig

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marlies Pilon Journalist
Marlies
Pilon

Kreeften en krabben voelen geen pijn? Brits onderzoek heeft aangetoond dat dat onzin is. Daarom wil het kabinet het levend koken van kreeftachtige dieren verbieden. 

Het kabinet heeft zich na het Britse onderzoek eens goed achter de oren gekrabt. Heel lang dachten mensen namelijk dat krabben en kreeften geen pijn voelen. Volgens Anne Hilhorst, directrice van Wakker Dier, is het levend koken van de dieren uit gemak geboren. 'Een koe of varken moet je eerst slachten, een krab of kreeft gaat in z'n geheel in de pan', vertelt ze in Kidsweek van deze week. 'Voor veel mensen is het ook lastig voor te stellen dat deze dieren gevoel hebben, omdat ze zo ver van ons afstaan'. Sebastiaan de krab wist natuurlijk allang dat dit wel het geval is!

Pijnlozer
Eerder zei het ministerie van Landbouw altijd er niet genoeg bewijs was dat deze dieren geen pijn voelen. Maar na het Britse onderzoek is dat niet meer vol te houden. Daarin staat dat niet alleen kreeften, maar ook krabben, garnalen en inktvissen reageren op pijnprikkels. Die kennis verandert onze omgang met de zeedieren.

De Britse regering heeft al besloten de dieren beter te beschermen, en nu wil ook het Nederlandse kabinet dat er een verbod komt op het levend koken. Een dier doodmaken om het op te eten gaat natuurlijk nooit zonder pijn, maar het kan wel pijnlozer. Door ze zo kort mogelijk te laten lijden. Maar nóg liever zien dierenrechtenorganisaties dat we krabben als Sebastiaan lekker laten zwemmen, diep in de zee.

Anderen lazen ook: Stelling: Dieren hebben ook recht op privacy

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook