ANP

Kabinet stapt op: drie vragen (en antwoorden)

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Het kabinet van Mark Rutte heeft besloten om op te stappen, oftewel stoppen met regeren en hun ontslag in te dienen. Drie vragen (en antwoorden) hierover.

1. Waarom stapt het kabinet op?

Het kabinet is opgestapt door de kindertoeslagenaffaire. Dat is een ingewikkelde kwestie waarbij duizenden ouders onterecht beschuldigd werden van het bedriegen van de belastingdienst. Hierdoor moesten ze jarenlang veel geld betalen, terwijl ze helemaal niets fout hadden gedaan. De belastingdienst was hierbij héél streng, waardoor veel gezinnen in geldproblemen zijn gekomen.

Uit onderzoek blijkt dat de regering had moeten ingrijpen om de ouders te helpen. Omdat ze dit niet hebben gedaan hebben veel mensen en politici het vertrouwen in het kabinet verloren. Daarom is het kabinet opgestapt, zodat er tijdens verkiezingen een nieuwe regering kan worden gekozen.

2. Wat gebeurt er als een kabinet opstapt?

Als een kabinet opstapt wordt het demissionair. Dat betekent dat ze hun ontslag indienen bij de koning, maar nog wel over bepaalde dingen mogen regeren. Gevoelige onderwerpen of dingen waar veel discussie over is worden doorgeschoven naar een nieuw kabinet. Dit nieuwe kabinet wordt gekozen in maart tijdens de Tweede Kamerverkiezingen

3. Hoe moet het dan met de coronacrisis?

Daar hoeven we ons gelukkig geen zorgen over te maken. Het demissionair kabinet kan nog steeds beslissingen nemen over de coronacrisis. Zo mogen ze vaccins bestellen, maatregelen bedenken en persconferenties geven. 

Anderen lazen ook: Tien jaar Rutte: deze dingen wist je nog niet.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps