ANP

Kabinet zegt op 19 december sorry voor slavernijverleden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Mensen kopen op een slavenmarkt en behandelen als je eigendom. Moeilijk voor te stellen: toch gebeurde het lange tijd. Ook door Nederlanders. Jarenlang was er twijfel, maar nu is het zeker: op 19 december gaat het kabinet daar sorry voor zeggen.

Wat is het slavernijverleden?

Mensen werden door Nederlandse handelaren uit Afrikaanse landen zoals Ghana gehaald en na een barre tocht naar Suriname en de Nederlandse Antillen gebracht. Daar moesten ze als slaven zwaar werk doen op plantages of in het huishouden. Ze kregen hier niet voor betaald, mochten alleen doen wat hun meester wilde en kregen vaak de gruwelijkste straffen. In 1863 schafte de Nederlandse regering de slavernij in Suriname en de Antillen af.

Waarom komen daar nu (pas) excuses voor?
Al jaren speelt er in de politiek een discussie over het wel-of-niet "sorry" zeggen voor dit gruwelijke verleden. Minister-president Mark Rutte heeft wel eens gezegd dat hij het lastig vindt, omdat het slavernijverleden lang geleden is. Maar de meerderheid van de politici in de Tweede Kamer wilde wél dat er sorry gezegd wordt. Racisme bestaat in ons land nog steeds. En dat heeft weer alles te maken met wat er vroeger is gebeurd, zeggen voorstanders van excuses.

Wat gaat er nu gebeuren?
Op acht verschillende plekken op de wereld gaan politici op 19 december ''sorry'' zeggen en toespraken geven. Zeven mensen die voor het kabinet werken, reizen daarvoor naar Suriname en de eilanden in de Caribische zee, zoals Bonaire en Curaçao. Rutte gaat ook z'n excuses aanbieden. Dat doet hij in Nederland. Ook maakt het kabinet 200 miljoen euro vrij om mensen meer te leren over het slavernijverleden en komt er een slavernijmuseum. In 2023 is het 150 jaar geleden dat de slavernij in Nederland werd afgeschaft. De Tweede Kamer vindt dat dat jaar in het teken moet staan van herdenking. Vlak voor dit speciale jaar biedt Nederland daarom zijn excuses aan.

Anderen lazen ook: Kinderen over Keti Koti: 'Slavernij nooit vergeten' 

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook