Bosbrand

Kans op natuurbranden door droogte

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Het was niet alleen heel koud afgelopen dagen, maar ook heel droog. Daarom is de kans op natuurbranden in sommige delen van Nederland groot.

Het gaat vooral om gebieden in de provincies Utrecht en Gelderland. Daar geldt in grote delen code oranje. In de Gooi- en Vechtstreek en Midden- en West-Brabant gaat het om code geel. Wat die kleurcodes betekenen? Dat lees je hieronder.

Rood en oranje

Bij code rood is het érg droog in de natuur. De kans is groot dat er een brand ontstaat die zich snel en onvoorspelbaar verspreid, zeker als er een harde wind staat. Daarom mag je bij code rood geen vuur in natuurgebieden maken. Code oranje betekent dat het er een kans is dat er een snel uitbreidende brand ontstaat. Ook dan is het verboden om vuur te maken. Roken in het bos? Bij code rood en oranje beter van niet.

Geel, lichtgroen en groen

Code geel betekent dat bossen, heides en duinen droog zijn, maar de kans op een snel uitbreidende natuurbrand is niet groot. Als er toch brand ontstaat, rukt de brandweer met extra mensen en materiaal uit. Lichtgroen betekent: het is niet erg droog in de natuur, maar brand kan toch ontstaan. Wees dus voorzichtig met vuur. Code groen wil zeggen: er is geen grote kans op natuurbranden die zich snel verspreiden.

Meer over deze kleurcodes en de risico's op natuurbranden lees je hier.

Anderen lazen ook: Ook in Nederland extra alert op natuurbranden.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook