Kas aan het jutten

Kas (11) helpt opruimen op Terschelling

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

My Little Pony's, TV's, portemonnee's en manden. Dat zijn een paar voorbeelden van spullen die zijn aangespoeld op onze Waddeneilanden. Kas (11) woont op Terschelling en nam al veel mee naar huis. Om de stranden helemaal schoon te krijgen helpt-ie ook mee met opruimen.

Kas was blij toen hij hoorde dat de containers van een schip waren gevallen en er veel spullen op het strand waren aangespoeld. 'Overal waar je keek lagen spullen. Ik heb er een paar mee naar huis genomen om te verkopen. Dat was heel leuk', vertelt hij.

Rotzooi opruimen

Toch weet hij ook dat dit niet goed is voor het milieu, want er spoelen niet alleen mooie spullen aan, maar ook veel verpakkingen en plastic. 'Dat is slecht voor de dieren. Vissen kunnen dat bijvoorbeeld opeten en dan komt het in hun maag terecht. Daar kunnen ze dood van gaan', vertelt hij. Daarom gaat Kas vandaag nog een keer het strand op, maar dan met een vuilniszak om rotzooi te verzamelen.

De hele nacht

Kas is niet de enige die dat doet. Uit het hele land komen mensen naar de eilanden om te helpen. 'Er waren ook veel toeristen die hielpen. Sommige mensen bleven zelfs de hele nacht op om de stranden schoon te maken', vertelt Kas. Volgens sommige mensen is dit een grote ramp en zij verwachten dat er de komende dagen nog meer spullen en afval aan zal spoelen. 

Onderzoek

Het schip dat de containers verloor is inmiddels in de haven van de Duitse plaats Bremen aangekomen. Daar wordt onderzocht wat er precies is gebeurd en hoeveel containers er van het schip zijn gevallen. Dat zullen er ongeveer 270 zijn.

Foto: ANPOp alle eilanden ligt flink wat afval op het strand, zoals hierboven. 

Anderen lazen ook: Feest voor jutters: strand vol speelgoed.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps