
Kastelendag: vijf weetjes over kastelen in Nederland
Trek vandaag je mooiste prinsessenjurk maar uit de kast of poets je rijlaarzen op. Het is de Dag van het Kasteel en dus openen meer dan honderd kastelen vandaag hun deuren. Dwaal door de kasteeltuinen, ga kijken bij een riddertoernooi of steek wat op bij een rondleiding. Om alvast in de stemming te komen vijf feitjes over kastelen die je vast nog niet wist.
Trappen
Veel kastelen hebben smalle wenteltrappen. Bijna altijd draaien die met de klok mee als je omhoog loopt. Je moet dus met je linkerhand de leuning vasthouden. De trappen werden expres op die manier gebouwd, zodat de vijanden die van beneden kwamen met hun zwaarden tegen het middelste deel van de trap stootten. De verdedigers die van boven kwamen, waren in het voordeel en konden met hun zwaard een groot oppervlakte beslaan. Als ze tenminste rechtshandig waren.
Ridderschool
Jongens die in de middeleeuwen ridder moesten worden, werden meestal al rond hun zevende naar het kasteel van een andere edelman gestuurd. Vaak was dat (verre) familie. Daar kregen ze les in goede manieren en leerden ze paardrijden. Als ze een jaar of 14 waren, werden ze de schildknaap van een ridder. Zo leerden ze hoe ze met wapens moeten omgaan. Ook leerden ze boogschieten. Als ze daar goed genoeg in waren, werden ze als ze 21 waren tot ridder geslagen. Voor meisjes was het anders. Die moesten soms op hun 14de al trouwen met een man die ze niet zelf mocht uitkiezen.
Bibberen
Leven in een kasteel klinkt heel luxe maar zo’n feest was het in de middeleeuwen niet. In de kastelen was het vaak heel donker en erg koud. In de muren zitten meestal alleen wat kieren waar een beetje licht door naar binnen komt. Glazen ramen waren er nog niet dus de wind waaide gewoon naar binnen. Daarom had bijna elke kamer een open haard om lekker dichtbij te gaan zitten.
Dieren
In de middeleeuwen barstte het in de kastelen van de honden en poezen. Niet om gezellig mee te knuffelen maar om te helpen bij het doden van ratten en muizen. Daar zaten de kastelen namelijk ook helemaal vol mee.
Plonsplee
Riolering was er in de middeleeuwen nog niet maar in de meeste kastelen was wel een soort wc. In de buitenmuuur van het kasteel werd vaak een soort hokje gemaakt met een groot gat in de bodem. Als je daarboven ging plassen op poepen, plonsde alles zo rechtstreeks de slotgracht in.
Wil je weten waar je bij jou in de buurt vandaag een kasteel kunt bezoeken? Kijk dan op www.dagvanhetkasteel.nl
Anderen lazen ook: Getest: Kasteel de Haar in Utrecht.
Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!