Haai foto: Shutterstock

Kat eet haai

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marlies Pilon Journalist
Marlies
Pilon

Meestal zijn mensen bang door haaien opgegeten te worden. Maar een nieuw onderzoek toont aan dat het precies andersom is!

Deze week verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Marine Science een onderzoek naar kattenvoer. Via dna-testen probeerden de onderzoekers te ontdekken wat Gizmo of Pluisje nou eigenlijk naar binnen schrokt. Het antwoord is sch(r)okkend! In meer dan een derde van de onderzochte merken kattenvoer troffen de onderzoekers namelijk ook een klein percentage haaienvlees aan. 

'Oceaanvis'
Vooral (delen van) de blauwe haai, gevolgd door de zijdehaai en de witpuntrifhaai komen voor in het vermaalde kattenvoer. Vreemd genoeg staat dit niet op de verpakkingen vermeld. Wel staat er bijvoorbeeld 'vis', of 'oceaanvis' op de etiketten. Het onderzoek testte 45 maaltjes voor huisdieren van 16 verschillende merken die in Singapore in de winkels liggen. 

Kwetsbare haaiensoorten
Haaien zijn kwetsbaar omdat er door overbevissing steeds minder zijn. Toch is het jagen op de meeste haaiensoorten niet verboden. De onderzoekers zeggen dat op de verpakking van kattenvoer duidelijk moet staan welke ingrediënten erin zitten. Zij denken dat dierenliefhebbers hun kat geen schoteltje haai willen geven.

Anderen lazen ook: Haaienfoto wint fotoprijs

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook