Foto AFP

Keizerspinguïns in de knel

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Triest nieuws vanaf Antarctica. Het gaat niet goed met één van de keizerspinguïnkolonies daar. De groep dieren is steeds kleiner aan het worden. Hoe dat komt? Het ijs op de zuidpool is flink aan het wegsmelten, zeggen onderzoekers.

Je kunt 'm gerust de koning onder de pinguïns noemen, de keizerspinguïn. Met z’n 110 centimeter is ‘ie de grootste van de totaal achttien soorten. En tot en paar jaar geleden was de groep keizerspinguïns bij Halley Bay op Antarctica nog één van de omvangrijkste kolonies op aarde. Elk jaar kwamen er zo’n 20.000 pinguïnpaartjes in de winter naar de baai om er hun eieren uit te broeden op het zee-ijs. Maar sinds 2015 zijn in die hele kolonie veel minder stelletjes dan normaal die ook echt een nest maken en een kleintje krijgen.

Minder plek
Volgens onderzoekers zijn er minder pinguïns in de baai omdat het ijs er door de klimaatverandering smelt. De vogels hebben simpelweg minder plek om te broeden. En minder plek om te rusten tussen het jagen door. Waarschijnlijk is een deel van de dieren dan ook verhuisd naar een nog wel bevroren broedgebied in de buurt: Dawson-Lambton. Daar nam het aantal de afgelopen drie jaar juist toe met meer dan 13.000.

Alarm
Toch slaan de onderzoekers alarm. Ze hebben met een computerprogramma uitgerekend dat als de opwarming in dit tempo doorzet er aan het eind van deze eeuw de helft minder keizerspinguïns zullen zijn bij Halley Bay. En dat voorspelt ook weinig goeds voor pinguïns op andere Antarctische plekken.

Anderen lazen ook: Het gaat slecht met de wilde dieren.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps