Paralympische zwemmer

Ken je deze paralympische sporten al?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Foto Valerie
Valerie
van Vliet

Wanneer je bijvoorbeeld een been mist, is het lastig om te sporten. Toch is er ook een sportevenement voor deze mensen: de Paralympische Spelen. Vandaag beginnen de Zomerspelen in Tokyo. Maar hoe speel je rugby als je niet kan lopen? En hoe zwem je? Vijf paralympische sporten uitgelegd.

Goalball

Ook mensen die niet goed meer kunnen zien willen sporten. Voor hen is goalball uitgevonden. Alle deelnemers krijgen een zwart masker op, zodat iedereen echt hetzelfde ziet. Daarna moeten ze blind een rubberen bal in elkaars goal rollen. Om de bal aan te horen komen zitten er belletjes in. Benieuwd hoe dit eruit ziet? Kijk dan het filmpje hieronder!

Schietsport

Ook als je blind bent kun je een geweer afschieten en raken. Schutters die niet goed meer kunnen zien gebruiken geluidjes om hen te helpen. Wanneer de punt van hun luchtbuks dichter naar de roos toe wijst, wordt het geluidje hoger. Ook voor andere handicaps zijn er schietwedstrijden op de Paralympische Spelen. Wanneer er iets met je armen is, kun je bijvoorbeeld een hulpstuk krijgen.

Rugby

Rugby is nogal een ruige sport. Wanneer de sporters in een rolstoel zitten, is dat niet minder. Vroeger werd paralympisch rugbyen zelfs moordbal genoemd. Gelukkig wordt er niemand echt vermoord, maar in een spannende wedstrijd vliegen de rolstoelen wel alle kanten op. In het filmpje hieronder zie je alle botsingen op een toernooi in Vancouver.

Boccia

De sport boccia is speciaal uitgevonden voor mensen die erg weinig kunnen met hun armen en benen of iets aan hun hersenen hebben. Het doel is om zoveel mogelijk ballen van je eigen kleur, rood of blauw, zo dicht mogelijk bij een witte bal te krijgen. Een beetje als jeu de boules dus.

Boccia

Zwemmen

Bij zwemles heb je vroeger geleerd om je benen en je armen te gebruiken. Maar wat als je geen armen hebt? Of geen benen? Hoe zwem je dan? Dan trappel je extra hard met de ledematen die je wel hebt. Ook voor mensen die niet goed zien zijn er speciale zwemwedstrijden. In het filmpje hieronder komen vijf paralympische zwemmers in actie.

Anderen lazen ook: Bijzonder: Olympische ruimtespelen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook