Zabivaka

Ken jij alle mascottes van het WK voetbal?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Mascottes van het WK voetbal zijn bij elke wedstrijd aanwezig en dragen onder andere de kleuren van de vlag van hun land. Dit jaar is het WK in Rusland en is Zabivaka de mascotte. Wie gingen hem voor?

De geschiedenis van de WK mascottes begon 50 jaar geleden met een leeuw, Willie. Tijdens het WK 1966 was hij de allereerste WK mascotte. Hij droeg de Engelse vlag en had manen zoals een echte leeuw. Voetbalfans, jong en oud, waren erg enthousiast. Daarom werd besloten om dit voortaan elk Wereld Kampioenschap te doen. 

13 mascottes

Vanaf 1966 bestaan de mascottes van het WK voetbal. Dat betekent dat, inclusief dit jaar, er 13 mascottes zijn geweest. We hebben ze eens voor je op een rijtje gezet, kijk en lees je mee:

willy mascotte wk 1966Mascotte WK 1966

Land: Engeland
Naam: Willy
Omschrijving: Willy is de eerste mascotte van het WK. Deze mascotte is een leeuw en komt uit het nationale symbool van Engeland. Op het t-shirt staat de vlag van het Verenigd Konijkrijk afgebeeld, net zoals de woorden 'World Cup'.

luciano wk1970

Mascotte WK 1970

Land: Mexico
Naam: Juanito
Omschrijving: Juanito is een Mexicaanse jongen met een grote sombrero op zijn hoofd. Juanito betekent 'kleine Juan'. Juan is een naam die erg veel in Mexico voor komt. Zijn kleding is hetzelfde als die van het Mexicaanse elftal.

 

mascotte 1974Mascotte WK 1974

Land: Duitsland
Naam: Tip en Tap
Omschrijving: Tip en Tap zijn de mascottes van het WK in Duitsland. De jongens dragen kleding van het Duitse elftal. De letters WM op het t-shirt van Tip staan voor 'Weltmeisterschaft', wat wereldkampioenschap betekend. De cijfers 74, op het t-shirt van Tap, staan voor het jaartal 1974.

mascotte 1978Mascotte WK 1978

Land: Argentinië
Naam: Gauchito
Omschrijving: Gauchito draagt de kleding van het Argentijnse elftal. Ook hij heeft een bal bij zich. Op zijn hoedje staat 'Argentinia 78'. Gauchito betekent 'kleine gaucho'. Een gaucho stamt af van Spaanse overheersers die vroeger in Mexico woonden. De zweep en zijn zakdoek zijn traditionele kenmerken van een gaucho.

 

mascotte 1982Mascotte WK 1982

Land: Spanje
Naam: Naranjito
Omschrijving: Naranjito is een sinaasappel, een typisch Spaanse fruitsoort. Naranja betekent dan ook sinaasappel. De toevoeging '-ito' is een verkleinwoord, waardoor hij 'kleine sinaasappel' betekent. Naranjito draagt de kleding van het Spaanse elftal en heeft een grote glimlach omdat hij voetbal zo leuk vindt.

mascotte 1986Mascotte WK 1986

Land: Mexico
Naam: Señor Pique
Omschrijving: Señor Pique is een Mexicaanse fruitsoort: de jalapeno chilipeper. De naam Pique verwijst naar het Mexicaanse woord 'picante', dat betekent pittig. Señor Pique draagt een grote Mexicaanse hoed en heeft een flinke snor, dat zie je bij veel Mexicaanse mannen.

mascotte 1990Mascotte WK 1990

Land: Italië
Naam: Ciao
Omschrijving: De mascotte van het WK in Italië, Ciao, is gemaakt van latten of stenen. Elk deel van heeft de drie kleuren van de Italiaanse vlag: groen, wit en rood. Zijn hoofd is een voetbal. De naam Ciao betekent zoiets als 'hallo'.

 

mascotte 1994Mascotte WK 1994

Land: Verenigde Staten
Naam: Striker
Omschrijving: Striker is een hond en door de Amerikanen gekozen als mascotte voor het WK in 1994. Warner Bros heeft deze mascotte ontworpen. Striker draagt kleding in de kleuren van de Amerikaanse vlag, namelijk: rood, wit en blauw. Op het t-shirt staat 'USA 94'.

mascotte 1998Mascotte WK 1998

Land: Frankrijk
Naam: Footix
Omschrijving: Footix een haan, het nationale symbool van Frankrijk en is donkerblauw, net zoals de kleuren van het Franse elftal. De naam Footix bestaat uit twee delen: 'Foot', wat verwijst naar football, en '-ix', een verwijzing naar Asterix, een Frans stripfiguur.

mascotte 2002Mascotte WK 2002

Land: Zuid-Korea en Japan
Naam: Kaz, Ato en Nik
Omschrijving: Kaz, Ato en Nik zijn door de computer getekend als figuren uit de toekomst. Ze spelen atmoball, een denkbeeldige, toekomstige sport die op voetbal lijkt. Kaz en Nik zijn spelers van een team, Ato is hun coach. Hun namen zijn door de inwoners van Zuid-Korea en Japan gekozen. 

 

mascotte 2006Mascotte WK 2006

Land: Duitsland
Naam: Goleo VI
Omschrijving: Goleo VI lijkt één mascotte, maar het zijn er twee. Goleo is de leeuw en de bal heet Pille. Niet alles Duitsers vonden een leeuw als mascotte leuk omdat het nationale symbool de adelaar is. 

 

mascotte 2010Mascotte WK 2010

Land: Zuid-Afrika
Naam: Zakumi
Omschrijving: De mascotte van Zuid-Afrika is een luipaard. De naam Zakumi bestaat uit twee delen: 'Za' en 'Kumi'. 'Za' verwijst naar het land Zuid-Afrika. Kumi staat voor het getal tien. 

 

mascotte 2014Mascotte WK 2014

Land: Brazilië
Naam: Fuleco
Omschrijving: Fuleco was de mascotte van Brazilië voor het WK 2014. Zijn naam bestaat uit futebol en ecologia. Het was de bedoeling dat mensen die van voetbal houden ook een beetje aan het milieu en de natuur denken. Fuleco is een gordeldier en wordt in Brazilië met uitsterven bedreigd. 

mascotte 2018Mascotte WK 2018

Land: Rusland
Naam: Zabivaka
Omschrijving: De mascotte van Rusland is een wolf en straalt plezier en vertrouwen uit. Zabivaka betekent in het Russisch zoiets als 'degene die scoort'. Tijdens het voetballen draagt de mascotte een sportbril. Hij gelooft dat deze hem speciale krachten geeft op het veld.

Anderen lazen ook: Maak je eigen Scoop-knuffel of Dit heb je nodig voor je Scoop-game.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Vraagtzichaf dat wist ik nog niet

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps