Oertijdmuseum foto Rob Keeris
Testteam

Kidsweek-testteam test: het Oertijdmuseum

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Levensechte dino’s, enorme skeletten en een hoop fossielen. Het testteam gaat miljoenen jaren terug in de tijd in het Oertijdmuseum in Boxtel.

Al bij de ingang van het Oertijdmuseum staan de testers oog in oog met een gigantische T-rex. ‘Cool!’ roept Styno. Eenmaal binnen duiken ze onder het enorme skelet van een potvis door naar de balie om een speurtochtblaadje te bemachtigen. Met dat in de hand spurten de testers naar het Dinobos. Daar moeten ze genummerde eieren zoeken en vragen beantwoorden. Elk antwoord staat voor een letter en alle letters samen vormen straks een woord. En ondertussen gaapt de ene na de andere levensgrote dino ze aan. Valerie is onder de indruk. ‘Maar ik heb ze liever niet in mijn tuin.’ Styno: ‘Ik vind het goed dat je de dieren echt in actie ziet, tijdens een aanval bijvoorbeeld.’  

Deinonychus 

Zelfs de grootste dino-kenners onder de testers leren tijdens de speurtocht nog wat bij. ‘Sommige vragen zijn echt moeilijk’, vindt Laurens. ‘Maar als je een beetje nadenkt en de bordjes goed leest, kom je er wel.’ Valerie is van zichzelf geen enorme dino-fan. ‘Ik lees er thuis geen boeken over ofzo dus zo’n speurtocht is leuk.’ Vraag 5 gaat over de Deinonychus. ‘Zijn grote nagels lijken heel echt’, zegt Anna terwijl ze naar de nepdino kijkt. ‘Die gebruikte hij om zijn tegenstander op zwakke plekken te prikken en ’m langzaam te laten doodbloeden.’ Brrr! Aan het eind van het Dinobos hebben de testers een woord bij elkaar geschraapt: Ichtyostega. Wat dat is? De testers hebben geen flauw idee. 

Rob Keeris

Dino-werkplaats 

Tijd om de binnenruimte van het museum te gaan bekijken. Onderweg daarnaartoe zien de testers op een bordje Dino-werkplaats staan. Ze duiken meteen naar binnen. Daar is museummedewerker Richard druk bezig met het opstellen van het skelet van een langnek-dino (sauropode). Dit 21 meter lange beest is gevonden in Verenigde Staten. Kasten vol met opgegraven botten en spullen om ze schoon te maken, staren het testteam aan. ‘Zijn deze botten allemaal echt?’ wil Styno weten. ‘Niet alles’, vertelt Richard. ‘Sommige delen van z’n skelet ontbreken. Die maken we hier na. Sommige delen hebben we juist weer dubbel. Daar kiezen we dan de beste uit.’ ‘Heel indrukwekkend’, oordeelt Anna. 

Rob Keeris

Versteende zee-egel  

De testers kunnen nog uren rondsnuffelen in de werkplaats, maar die gaat dicht. Dus ze gaan snel door naar de binnenruimte van het museum. Ze vergapen zich aan vondsten uit de oude steentijd die in de vitrines liggen. ‘Kijk, een versteende zee-egel!’ roept Styno enthousiast. ‘Ik zoek zelf ook fossielen. Ik heb heel veel haaientanden thuis.’ In de dinohal vliegt een enorme Hatzegopteryx boven de hoofden van het testteam. Ook staat er een skelet van een Brachiosaurus van 25 meter lang een elf meter hoog. ‘Echt gróót’, vindt Valerie. ‘Maar welke delen hiervan zijn echt en nep? Dat wordt mij niet duidelijk. Jammer’, zegt Anna kritisch. Gelukkig weet ze uit haar hoofd wat te vertellen over de Mosasaurus. ‘Dat was een echte moordmachine. Hij at z’n eigen kinderen op.’

Haaientand en edelsteen

Het bezoek zit er bijna op. Maar niet voordat de testers de oplossing van de speurtocht doorgeven bij de kassa. ‘Helemaal goed!’ zegt de baliemedewerkster. ‘De Ichtyostega is een uitgestorven dier. Eén van de bekendste vroege visachtigen met poten.’ De testers mogen nu een haaientand én een edelsteen uitzoeken. ‘Die gaan bij mijn collectie’, zegt Styno gelukzalig.  

Rob Keeris

Cijfer: 8,3  

+ veel te doen én te zien 

+ de Dino-werkplaats is heel interessant 

- speurtocht was soms iets te simpel 

- veel speeltoestellen zijn voor kleinere kinderen 

Anderen lazen ook: https://www.kidsweek.nl/nieuws/het-testteam-test-geurstiften

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook