Oogarts waarschuwt: te veel op schermen kijken kan blindheid veroorzaken

'Kijk minder op schermen en speel meer buiten'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Menno
Woudt

Nog even voor het slapen gaan een spelletje op de tablet spelen of een spannende film kijken. Dat het niet zo verstandig is wist je misschien al wel. Een onderzoeker vreest dat al die schermpjes mensen slechtziend maakt - of zelfs blind.

Kinderen zouden te veel kijken naar iets wat dichtbij is. Een scherm van een telefoon of computer bijvoorbeeld. En dat is niet goed voor je ogen: die kunnen daardoor beschadigd raken. Daarvoor waarschuwt Caroline Klaver in dagblad NRC. Als onderzoeker bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam ziet zij veel kinderen met oogproblemen.

Verder weg

De meesten daarvan kunnen niet goed zien in de verte. Dat wordt bijziendheid genoemd. Klaver is bang dat mensen die bijziend zijn uiteindelijk slechtziend, of zelfs blind kunnen worden.

Volgens haar en andere deskundigen is het daarom belangrijk dat je ogen ook regelmatig focussen op iets wat verder weg is. Gewoon, in de verte turen, dat zorgt ervoor dat je ogen scherp blijven.

Buiten spelen

Klaver denkt dat het goed is om vaker buiten te spelen, zeker zo'n twee uur per dag. Want dat is niet alleen goed voor je ogen, maar ook voor de rest van je lichaam. 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Duizend brugklassers krijgen mobieltje.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik ben met je eens meer buiten spelen en minder naar televissie computer gams tablet telefoon en nog een heleboel

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.