Foto: ANP

Kinderartsen: 'Ondiepe coronatest prima voor kinderen'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Ben jij al eens getest op het coronavirus? Dan weet je waarschijnlijk hoe het is als iemand met een wattenstaafje in je neus zit te graven. Maar is het bij kinderen wel nodig om dat zo diep te doen? Kinderartsen vinden van niet. 

Afgelopen week zijn er 53.425 vier- tot twaalfjarigen getest op het coronavirus. Een hele hoop dus. Dat heeft alles te maken met de corona-regels voor scholen. Een klas moet in quarantaine bij één positieve leerling of leraar. Het advies is dat alle kinderen zich op dag vijf laten testen. Als die negatief is, mogen ze terug naar school. 

Geen pretje

Teststraten mogen nu zelf bepalen welke tests ze gebruiken. Op veel plekken betekent dat dat bij kinderen net zo diep wordt gewroet in de neus als bij volwassenen. Dat is geen pretje, en al helemaal niet voor kinderen.

Speekseltest

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) adviseert nu om een andere test te gebruiken: een speekseltest of een ondiepe neustest. Kinderarts en virusdeskundige Patricia Bruijning zegt in het AD dat er genoeg bewijs is dat ook die tests geschikt zijn.

Anderen lazen ook: Een jaar corona in Nederland: wat weet jij van het virus?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps