Afval drone

Kinderen bedenken 's werelds eerste afval-drone

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Afgelopen zaterdag was de finale van de eerste Changemaker Challenge Junior. Zo'n 15.000 basisschoolkinderen uit heel Nederland probeerden hét idee te bedenken dat de wereld verbetert.

Uit de 12 finalisten werd één winnend idee gekozen: een drone gemaakt van gerecycled plastic die 's nachts de straten afvalvrij maakt. Zo'n drone bestaat nog niet en hij kreeg de naam ‘Trash Bird’. Als het aan de winnaars - en de jury - ligt is de wereld er wel aan toe.

Nieuwe drones

De Trash Bird ziet eruit als een echte vogel. Hij pikt afval op en brengt dat naar speciale afvalbakken. Als de bak vol zit gaat-ie automatisch dicht en dan weet de drone dat-ie naar een andere bak moet. Op datzelfde moment krijgen mensen een bericht op hun telefoon om de bak op te halen.

Het plastic dat Trash Bird heeft opgehaald wordt gerecycled. En daarvan kunnen weer nieuwe drones gemaakt worden. Doordat de drone overdag oplaadt en 's nachts vliegt hebben mensen er geen last van. Ook wordt-ie op deze manier niet zo snel kapotgemaakt.

Plastic eiland

De challenge werd georganiseerd door Dopper Foundation. In de jury zaten onder andere Klaas van Kruistum (ZAPP), Bruno Prent (SpangaS) en Frank Wassenberg (Tweede Kamerlid bij de Partij voor de Dieren). Zij zagen veel verschillende ideeën voorbij komen: van een eco-ijssalon (gedeelde tweede plaats), tot een plastic eiland, een hervulbare tandpastatube en de ‘Trash Bird’. Allemaal met hetzelfde doel: het stoppen van plasticvervuiling.

‘Het maakt ons niet uit als we verliezen, we hopen gewoon dat de natuur wat opgeruimder wordt,’ aldus de uiteindelijke winnaars (op de foto hieronder). Changemaker Challenge  Juniorv.l.n.r. boven - jury: Frank Wassenberg, Ronja Hartman, Bahram Sadeghi, Klaas van Kruistum, Merijn Everaarts, Mirjam de Bruijn, Bruno Prent. Onder - winnaars 2e prijs: Adinda en Feline (St. Adalbertusschool, Spaarndam), winnaars 1e prijs: Demi, Aimee, Ilse en Milan (PCB De Olijfboom, Almere).

Anderen lazen ook: Mini-drones voor militairen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps