ANP - Koningsdag

Kinderen blij met koning en koningin in Nederland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Steeds meer volwassenen willen dat Nederland een republiek wordt. Geen koning en koningin dus, maar een gekozen president. Maar veel kinderen zijn het daar niet mee eens.

Dat blijkt uit een peiling onder 115 Kidsweek-lezers. Een paar resultaten op een rij:

Positief

Sommige landen hebben een gekozen president en andere zijn een koninkrijk, net als wij in Nederland. De NOS onderzocht wat volwassenen daarvan vinden. Wat blijkt? Steeds minder mensen zijn blij met het koningshuis, nu nog iets meer dan de helft. Kinderen zijn een stuk positiever: 72% vindt het leuk dat we een koning en koningin hebben.

President

Toch vinden sommige kinderen (20%) het een goed idee als het koningshuis plaatsmaakt voor een gekozen president. Ruim twee keer zoveel kinderen (43%) willen dat juist niet. De rest (37%) maakt het niets uit.

ANP - Robin van LonkhuijsenHet koningspaar tijdens hun jaarlijkse ski-vakantie in Oostenrijk.

In het nieuws

Nieuwe puppy’s of een jarige prinses? Bijna driekwart (74%) van de kinderen die de vragenlijst invulde, leest soms nieuws over de koninklijke familie. Zo’n 20% zegt dat niet zo interessant te vinden en 6% zegt juist àlles over de Oranjes te lezen.

Favoriet

Niet Máxima, maar koning Willem-Alexander is de populairste royal. Bij een kwart van de kinderen (25%) is hij favoriet. Op de voet gevolgd door zijn oudste dochter, prinses Amalia (19%). De rest noemt Alexia, Ariane, Máxima, Beatrix óf heeft geen voorkeur.

Koningsdag

Hoera, zaterdag is koning Willem-Alexander jarig! Hij wordt dan 52 jaar en dat wordt in het hele land gevierd. Iets meer dan een kwart van de kinderen (26%) is van plan om die dag naar de stad of rommelmarkt te gaan. Een iets kleiner deel (24%) wil zelf spullen gaan verkopen. Niet iedereen viert Koningsdag, zo gaat 19% op vakantie.

Anderen lazen ook: Slimme tips om geld te verdienen op Koningsdag.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps