Peters-wereldkaar

Kinderen in Boston krijgen 'nieuwe' wereldkaart op school

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Menno
Woudt

Leerlingen in de Amerikaanse stad Boston krijgen bij aardrijkskunde een nieuwe wereldkaart. De 'oude' zou namelijk niet helemaal eerlijk zijn, vinden deskundigen. Hoe zit dat?

Dat de aarde rond is, dat wist je natuurlijk al. Maar juist doordat het een bol is, is het lastig om die op een platte kaart te drukken. Niet alle afstanden kloppen precies, en sommige landen zijn ook wat vervormd.

Toch gebruiken we met z'n allen een en dezelfde wereldkaart. Dat is wel zo handig. Maar sommige mensen zeggen dat die niet klopt. Al meer dan veertig jaar geleden ontwierp de Duitser Arno Peters een andere kaart. Die wordt voor het gemak de Peters-kaart genoemd.

Twee verschillende soorten wereldkaarten

Links: de wereldkaart zoals wij die kennen. Rechts: de wereldkaart zoals die volgens Peters klopt.

Verschillen

En, zie je de verschillen? De kaart van Peters lijkt wel uitgerekt! Wat vooral opvalt: Afrika is een stuk groter! En Europa en Amerika zijn juist een stuk kleiner. Dat zou volgens deskundigen beter kloppen.

Op scholen in Boston krijgen leerlingen daarom voortaan de 'nieuwe' wereldkaart te zien. Dat zou eerlijker zijn. Want voor Europeanen en Amerikanen is het leuk als hun continent groter is, maar eerlijk is het niet.

Nederland

Of je hier in Nederland nu ook een nieuwe wereldkaart krijgt bij aardrijkskunde? Dat mogen scholen zelf bepalen. Aardrijkskundigen geven vooral als tip: bekijk de wereld vooral op een globe. Want dat lijkt nog het meeste op de echte aarde!

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps