Foto: ANP

Kinderen hebben het (best) goed in Nederland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Ieder jaar bekijkt de organisatie KidsRights hoe goed landen scoren op het gebied van kinderrechten. Nederland staat dit jaar op de vierde plek, maar er is niet alleen maar goed nieuws.

Kinderen hebben het goed in Nederland, blijkt uit de KidsRights Index. Op die lijst krijgen 185 landen scores op het gebied van leven, gezondheid, onderwijs, klimaat en veiligheid. Nederland staat in totaal op plek 4 van de hele wereld. Dat komt vooral omdat we goed scoren op onderwijs en veiligheid. 

Boven Nederland staan IJsland, Zweden en Finland op plek 1 tot en met 3. De Scandinavische landen scoren het allerbeste van de hele wereld. Helemaal onderaan de lijst staan Tsjaad, Afghanistan en Sierra Leone. 

Luchtvervuiling en jeugdzorg

Maar er is niet alleen maar goed nieuws. Op het gebied van klimaat en schone lucht gaat het niet goed in Nederland. Door luchtvervuiling hebben hier een op de vijf kinderen astma. Op dat thema is Nederland dan ook gezakt van de derde naar de 37e plaats. Ook op het thema gezondheid scoort Nederland niet altijd goed. Vooral als het gaat om jeugdzorg en mentale gezondheid. Op dat thema staat Nederland op plek 28.

Anderen lazen ook: Test: wat weet jij over kinderrechten?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook