Foto: Jaap Schaaf
Reportage

Kinderen helpen met de paddentrek

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Het is voortplantsingstijd voor amfibieën. Daarom verruilen padden, kikkers en salamanders hun warme plekje in het bos weer massaal voor een frisse poel. Elk jaar worden zij daarbij geholpen door honderden vrijwilligers. Vorig jaar keken wij mee met CBS De Regenboog. Zij hielpen de dieren in het Kuinderbos in Flevoland. Hoe dat ging lees je hieronder.

‘De dieren ontwaken uit hun winterslaap en gaan naar een poel om te paren’, vertelt Arjen van Staatsbosbeheer. Dat doen ze graag via een drukke weg. ‘De weg is lekker warm, maar natuurlijk niet veilig.’ Daarom zijn er schermen geplaatst, met emmers in de grond, waarin de dieren ’s nachts vallen. De kinderen mogen ze er met hun handen uithalen. ‘Dat lijkt me heel glibberig!’, zegt Ninthe (10) direct.  

Goede score 

Jackpot! In de eerste emmers zitten al een paar kikkers, padden en salamanders. Die worden voorzichtig opgepakt, krijgen soms een aai en gaan vervolgens in een andere emmer. ‘Deze noemen we Bert’, verzint Jozua (8). ‘En deze springt heel hoog, dus die heet Jump.’ Aan de overkant van de weg zetten ze de dieren uit bij een sloot. ‘Niet in het water, want dan schrikken ze van de kou’, zegt Arjen. ‘Laat ze er maar zelf naartoe gaan.’ Daar gaan ze... ‘Doei allemaal!’ wordt er geroepen.

Trots

Vandaag zijn er ruim honderd dieren gered: een goede score. Iedereen is trots. Joanne (9): ‘Ik lette nooit op padden. Maar als ik er nu één zie, zal ik ’m altijd op een veilige plek zetten. Het zijn echt leuke dieren.’

De kinderen vangen al snel een pad. Foto: Jaap Schaaf

Foto: Jaap Schaaf

 

Anderen lazen ook: Twee nieuwe glaskikkersoorten ontdekt

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook