Foto: Pixabay
Onderzoek

Kinderen houden (meer) rekening met hygiëne

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Handen wassen terwijl je een liedje zingt, in je elleboog niezen en géén stoffen zakdoeken meer gebruiken. Hoe we zo hygiënisch mogelijk te werk moeten gaan, weten we inmiddels wel. Maar doen we dat ook? Kidsweek zocht het uit met een vragenlijst onder lezers. (Spoiler: ja!).

Ben je nu snotterig en moet je vaak niezen? Dan zijn je elleboog en handzeep je nieuwe beste vrienden. En ook na een toiletbezoek sop je je handen twintig seconden lang in. Dat advies kregen we de laatste tijd overal. Om het coronavirus zo weinig mogelijk te verspreiden is het belangrijk dat je je zo goed mogelijk wast. Je kunt anderen namelijk besmetten door kleine druppeltjes die vrijkomen als je hoest of niest of die al aan je handen zitten. Als je die bacteriën in je neus, ogen of mond krijgt, bestaat de kans dat je ziek wordt.

Handen wassen

Boenen, boenen en boenen dus. Kidsweek-lezers doen dat nu vaker dan voor het coronavirus in Nederland was, blijkt uit het onderzoek. Hielden de meeste ondervraagden hun handen toen nog 0 tot 3 keer per dag onder de kraan (58%), nu kiezen de meeste lezers daar 4 tot 6 keer per dag voor (46%). 30% doet dat nu vaker dan 7 keer per dag. Dat aantal was eerder nog 11%. 24% van de ondervraagden loopt nu nog steeds niet vaker dan 0 tot 3 keer per dag naar de kraan. 

Dat je je handen moet wassen na een toiletbezoek weten de ondervraagden. Negen op de tien lezers deed dat al en dat aantal bleef ongeveer hetzelfde. Toch wassen meer kinderen hun handen nu ook nadat ze buiten zijn geweest (van de helft van de lezers naar zes op de tien), nadat ze hebben geniest of gehoest (van één op de vier naar de helft) en voor het eten (van 57% naar 68%). 

Niezen

De ondervraagden reageren nu anders op een opkomende nies dan voor het coronavirus in Nederland was. Toen deed bijna de helft van de meeste lezers dat met hun hand voor de mond (46%). Nu is dat aantal gedaald naar 6%. De meeste kinderen kiezen daarvoor in de plaats voor hun elleboog. Nu doet bijna negen op de tien dat (88%). Dat was eerder nog 1 op de 4. Niemand kiest nu nog voor een stoffen zakdoek. Maar ook bijna niet voor een papieren zakdoek (4%). Vrij in de lucht niezen deden al weinig lezers (5%). Nu doet nog 1% dat.

De vragenlijst werd ingevuld door 93 Kidsweek-lezers. Wil je je mening ook geven? Dat kan hier.

Anderen lazen ook: Zo is het om verplicht thuis te zitten door corona en Corona: premier Rutte deelt nieuwe regels.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook