Hollandse/Hoogte Robin Utrecht

'Kinderen in jeugdzorg verhuizen te vaak'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Kinderen die uit huis geplaatst zijn (en dus niet meer thuis kunnen wonen), verhuizen te vaak door naar andere plekken. Dat vindt organisatie Het Vergeten Kind, die er onderzoek naar deed. Zij spraken Dylan (15) die er over mee kan praten: 'Ik moest steeds wéér opnieuw beginnen.'

Het Vergeten Kind deed onderzoek onder 118 kinderen en jongeren die in jeugdzorginstellingen wonen. Daaruit blijkt dat, áls kinderen doorverhuizen, ze dat gemiddeld vier keer doen. Dat zorgt volgens de organisatie voor stress en boosheid. En bovendien is het voor deze kinderen lastig om echt iets op te bouwen. 

Dylan (15) werd op 7-jarige leeftijd uit huis geplaatst. Sindsdien heeft hij op vier verschillende plekken door heel Nederland gewoond. Van zorgboerderij tot gesloten jeugdzorg. ‘Elke keer was ik ver weg van datgene wat ik had opgebouwd. Ik moest wéér opnieuw beginnen. Dat is zuur', vertelt hij.

Valse belofte

Bij elke verhuizing werd Dylan ook nog eens beloofd dat dit écht de laatste zou zijn en dat hij daarna weer bij zijn moeder mocht wonen. Maar dat is nooit gebeurd. Dylan woont nu in een gezinshuis en is daar op zijn plek. 'Een gezinshuis is gewoon het allerfijnste. Hier zijn regels, maar hier kun je ook praten over regels. Ze kijken echt naar jou, dat kan ook want er zijn een stuk minder kinderen.' 

Actie van de minister

Volgens Het Vergeten Kind had Dylan daar al veel eerder naartoe gemoeten. Dylan: 'Door al mijn ervaringen ben ik wel eens bang om het hier te verpesten. Dat wanneer ik mij niet goed gedraag, het opeens snel klaar kan zijn en ik weer moet doorverhuizen.' Het Vergeten Kind wil dat de minister zo snel mogelijk actie onderneemt, om de situatie van deze kinderen te verbeteren.

Op de foto bovenaan dit stuk zie je niet Dylan, maar een ander kind in een jeugdzorginstelling.

Anderen lazen ook: Online shaming: 5x zo houd je het online leuk

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook