Foto: Pixabay
Kieswijzer voor kinderen

Kinderen kiezen voor meer groen en gelijkheid

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Nederland heeft gekozen, maar wat als kinderen het voor het zeggen zouden hebben? Dan zou de Partij voor de Dieren misschien wel regeren. Dat blijkt uit de resultaten van de Kieswijzer voor Kinderen, die meer dan 250.000 keer is ingevuld.

‘Nog nooit hebben we zo uitgebreid in de hoofden van kinderen kunnen kijken om te zien hoe jullie over politiek denken’, zegt politicoloog André Krouwel. Hij heeft de uitkomsten van de Kieswijzer onderzocht. ‘Jullie hebben een duidelijke mening over wat er in de wereld moet gebeuren. En zijn erg bezig met het milieu en ongelijkheid.’

Jongens/meisjes

Krouwel keek ook naar het verschil tussen meisjes en jongens en daarbij viel hem iets op. ‘Kinderen denken op jonge leeftijd al groen en bij meisjes blijft dat zo. Zij gaan zelfs steeds groener denken. Jongens zijn het als ze ouder worden steeds minder eens met stellingen die gaan over bescherming van het milieu. Als ze een jaar of elf zijn, vinden ze niet langer dat we minder vlees moeten eten. Ze zeggen ook vaker dat er meer wegen moeten worden gebouwd en dat Schiphol mag groeien.’ Jongens kijken dus vooral naar wat goed is voor de economie van Nederland.

Partij voor de Dieren

De standpunten die jullie belangrijk vinden, sluiten het best aan bij partijen die opkomen voor het klimaat. Zoals GroenLinks en de Partij voor de Dieren (PvdD). PvdD-lijsttrekker Esther Ouwehand is daar blij mee. ‘Onze partij knokt het hardst voor dieren, natuur en milieu. Ik hoop dat veel ouders naar hun kinderen hebben geluisterd.’

De Kieswijzer voor Kinderen is gemaakt door student Wytze Walstra, samen met Kidsweek en Samsam. Hier lees je er meer over en hier kun je de kieswijzer doen.

Hier lees je meer over de verkiezingen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps