Kind slaapt

'Kinderen moeten niet zomaar slaappillen slikken'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Melatonine is een slaapmiddel dat je gewoon bij de drogist kunt kopen. Volgens onderzoekers geven ouders het middeltje steeds vaker aan kinderen met slaapproblemen. Dat is niet slim zeggen de slaapexperts. Als je het niet goed gebruikt kunnen slaapproblemen zelfs erger worden.

Melatonine is een slaaphormoon dat het lichaam zelf aanmaakt. Het stofje wordt geproduceerd in de hersenen. 's Avonds als het donker wordt geeft het je een seintje dat je naar bed moet. In Nederland zit melatonine in pillen die door volwassenen met slaapproblemen gebruikt worden.

Ook kinderen

Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam ontdekten dat ook kinderen melatonine gebruiken om beter te kunnen slapen. Ze onderzochten 871 kinderen met een gemiddelde leeftijd van 11 jaar. Uit hun onderzoek blijkt dat een op de twintig kinderen het elke week slikt.

Ouders denken dat ze de korte of slechte slaap van hun kind met zo'n pilletje verbeteren, maar zonder gevaar is het niet. Melatonine kan je biologische klok namelijk van slag brengen. Slaaponderzoeker Elize Koopman-Verhoeff vertelt het AD dat ze geschrokken is. 'We weten niet of melatonine op lange termijn schadelijke effecten kan hebben op kinderen. Daar is eerst meer onderzoek voor nodig.' 

Beeldschermen

De pilletjes worden nu vaak ingenomen zonder recept of advies van een dokter. Daarom moeten ouders met een kind met slaapproblemen eerst naar de dokter, vindt de onderzoeker. Bovendien kan een nacht slecht slapen helemaal geen kwaad. Haar advies aan ouders? Een vaste bedtijd en een half uur voor je naar bed gaat niet meer naar een beeldscherm kijken.

Voor kinderen met autisme of ADHD kan extra melatonine trouwens wel goed werken, zegt Koopman-Verhoeff. Zij zijn ’s nachts actiever en worden tussendoor vaker wakker.

Anderen lazen ook: Eén op de zeven kinderen heeft gehoorschade.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Kvind het heel goed dat jullie over dit praten

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps