Idse en Luca stemrecht voor kinderen

'Kinderen moeten ook kunnen stemmen'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Gisteren mochten alle volwassenen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Als het aan Idse (10) en Luca (9) uit Amsterdam ligt, mogen kinderen de volgende keer ook naar het stembureau.

De twee vinden het maar oneerlijk. 'Kinderen denken op een andere manier dan volwassenen. Daarom is het belangrijk dat ze meebepalen', vertelt Luca. 'De beslissingen die in de politiek worden genomen gaan over de toekomst. Ook de toekomst van kinderen', zegt Idse. 'En vanaf je tiende of twaalfde weet je al best veel over politiek.' Luca: 'En scholen kunnen er meer les over geven, zodat alle kinderen weten waar het over gaat.' 

Handtekeningen

Om ervoor te zorgen dat voortaan ook kinderen mogen stemmen, zijn de jongens een actie begonnen. Ze hebben al honderden handtekeningen verzameld. Idse: 'Bij 40.000 moeten de politici in de Tweede Kamer erover gaan praten. Maar de vraag is of we zoveel handtekeningen bij elkaar kunnen krijgen.'

Een eigen partij

De jongens willen niet alleen dat kinderen mogen stemmen, maar ook dat kinderen een eigen partij mogen beginnen. Zelf zijn ze al een (niet officiële) partij gestart: de Partij Voor De Mooie Toekomst. 'We vinden bijvoorbeeld milieu een belangrijk onderwerp', zegt Idse. 'Op het nieuws gaat het vaak over de opwarming van de aarde. Dat is de schuld van mensen. Daar moeten we iets aan doen', vindt Luca.

De jongens willen dat hun partij uiteindelijk een grote landelijke partij wordt. 'Dat-ie net zo groot wordt als de VVD. Of nog groter', fantaseert Idse. Wie van de twee dan minister-president moet worden? 'IK!', roepen ze tegelijk.

Anderen lazen ook: Isis wil zich met politiek inzetten voor kinderen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind dat het vanaf je 18e gewoon moet blijven. Maar kinderen mogen best stemmen maar dan telt die stem niet mee.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.