Basisschool eindtoets

Kinderen moeten weer ‘ouderwets’ rekenen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Geen leuke plaatjes of raadsels in de rekenboeken, maar saai rijtjes stampen. Veel leraren zouden liever weer rekenen zoals ze dat vroeger deden. Daar worden we namelijk veel slimmer van denken ze. 

In veel rekenlessen krijgen kinderen tegenwoordig les met leuke raadsels of gekke plaatjes. Maar hierdoor wordt er steeds minder goed gerekend denken sommige leraren. Het rekenen met leuke plaatjes zouden je hersenen afleiden van de echte rekensom. Liever zien de leraren dat we weer gaan rekenen zoals vroeger. En dat betekent het leren van rijtjes, tafels en het maken van saaie sommen. Hierdoor worden de rekensommen veel duidelijker en begrijpelijker.

Top vijf

En dat beter leren rekenen is hard nodig blijkt uit onderzoek. Nederlandse kinderen zijn namelijk steeds minder goed in rekenen. In 1995 stonden Nederlandse kinderen nog in de top vijf van beste rekenaars ter wereld. Maar inmiddels staan we op plaats negentien, ver onder landen als Singapore, Japan en Korea. In deze landen leren kinderen nog wel rekenen op de oude manier.

Anderen lazen ook: Nooit meer breuken op de basisschool?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik ben een voorstander dat een kind het uitgelegd krijgt door de leraar op de manier wat wel werkt voor het kind zelf. En niet omdat een oude methode andere resultaten laten zien. Of het nou met of zonder raadsels is.. Als de leraar luistert naar de behoefte van het kind en het uiteindelijk goed heeft uitgelegd zal ieder kind het begrijpen op zijn eigen unieke wijze.

Precies

Precies

Precies
Jij bent mijn broer

Ik geef bijles rekenen.
Tijdens de bijles rekenen zeggen mijn leerlingen met grote regelmaat 'maar nu snap ik het wel'. Dat zegt mij genoeg!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.