Foto: Richard Brocken

Kinderen in Nederland geven leven gemiddeld een 7,7

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

De Kinderombudsman doet elke twee jaar onderzoek naar hoe het met kinderen in Nederland gaat. Daaruit blijkt dat kinderen hun leven nu gemiddeld een 7,7 geven.

Wat is er onderzocht?

2347 kinderen vulden voor het onderzoek een vragenlijst in over hun leven. Daarin werden vragen gesteld over onder andere hun thuissituatie, problemen die kinderen ervaren of wat er juist goed gaat.

Wat blijkt uit het onderzoek?

Met de meeste kinderen die de vragenlijst hebben ingevuld gaat het goed, zij geven hun leven gemiddeld een 7,7. Maar er zijn ook kinderen die hun leven een onvoldoende hebben gegeven, 312 van hen gaven een 5 of lager als cijfer. Het gemiddelde cijfer verschilt niet veel van het vorige onderzoek, twee jaar geleden gaven kinderen namelijk een 7,8. 

Er zijn ook verschillen te zien per provincie. In Drenthe geven kinderen het hoogste cijfer, namelijk een 8,1. In Friesland wordt het laagste cijfer gegeven, een 7,2. Uit het onderzoek blijkt ook dat in Friesland, Groningen en Limburg meer kinderen wonen die problemen ervaren door armoede of ruzie.

Wat gaat er goed?

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen over het algemeen tevreden zijn over de mensen om hen heen. Met hun ouders/verzorgers en vrienden is het fijn. Ook zegt 42% dat ze zich om niets zorgen maken.

Wat gaat er minder goed?

Maar het kan vaak thuis of op school beter, uit het onderzoek blijkt namelijk dat kinderen daar vaak stress ervaren. Ook zeggen kinderen vaak dat ze vinden dat hun gedrag of gevoel moet verbeteren. Kinderen zeggen bijvoorbeeld vaker 'ik moet beter mijn best doen' of 'ik moet minder verlegen zijn'. Volgens de Kinderombudsman laat dat zien dat kinderen streng zijn op zichzelf en denken dat zij zelf moeten veranderen.

Daarnaast is te zien dat een groot deel van de kinderen zich zorgen maakt over wat er in de wereld gebeurt. Kinderen maken zich onder andere zorgen over de oorlog in Oekraïne en het klimaat.

Wat zouden kinderen willen veranderen?

In het onderzoek is ook aan kinderen gevraagd wat ze zouden aanpakken in Nederland als zij zelf de Kinderombudsman waren. Kinderen zouden vooral willen dat armoede stopt, dat kinderen meer te zeggen hebben en dat iedereen erbij hoort.

Anderen lazen ook: Kinderombudsvrouw: 'buiten school meer doen tegen pesten'

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook