EPA

Kinderen niet naar school door onrust in Sudan

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Kinderen in Sudan krijgen even geen les, want de regering heeft alle scholen gesloten. Dat heeft te maken met de onrust in het land. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Drie vragen en antwoorden.

1. Wat is er aan de hand in Sudan?

Sinds december is het onrustig in Sudan. Het land in Afrika is erg arm en veel mensen zijn niet blij met de regering. Die doet volgens hen te weinig tegen de armoede. Een groot deel van de bewoners begon daarom met demonstreren en eiste verandering. Het leger van Sudan greep in en dwong president Omar al-Bashir om zijn macht af te geven. Sindsdien is het leger er de baas. Tot grote woede van de actievoerders. Zij eisten daarom nieuwe verkiezingen. Ook het leger werd boos. Actievoerders werden door militairen flink aangepakt. Sommige mensen raakten gewond en sommigen kwamen zelfs om het leven. Twee weken geleden is afgesproken dat de legergeneraals de macht vanaf moeten delen met zes burgers.

ANP

2. Waarom blijven de mensen nog steeds demonsteren?

Veel mensen in Sudan zijn nog steeds boos op de regering. Bijvoorbeeld omdat brood en brandstof duurder worden. In de stad El Obeid gingen actievoerders daarom afgelopen maandag weer de straat op. Maar deze demonstratie liep niet goed af. Het leger greep in en schoot vijf mensen dood, waaronder vier scholieren. In heel het land gingen scholieren (met schooluniformen aan) zwaaiend met vlaggen de straat op. Ze zijn woedend op de regering omdat er onschuldige scholieren slachtoffer zijn geworden.

ANP

3. Waarom zijn de scholen nu dan dicht?

Dat heeft te maken met de grote scholieren-actie. Nu alle scholen dicht zijn, hoopt de regering dat het rustiger wordt op straat. Ook is de noodtoestand afgekondigd. Mensen mogen 's avonds bijvoorbeeld niet meer de deur uit. Wanneer de scholen in Sudan weer opengaan, is nog niet duidelijk.

Anderen lazen ook: Weer honger in Zuid-Soedan.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook