Foto: ANP

Kinderen toch niet vatbaarder voor Britse variant

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Kinderen blijken toch niet vatbaarder te zijn voor de Britse variant van het coronavirus dan volwassenen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek in Groot-Brittannië.

De Britse variant is veel besmettelijker dan het 'normale' coronavirus. Dat staat vast. Maar uit een Britse onderzoek kwam naar voren dat de variant zich vooral snel heeft verspreid op scholen. De onderzoekers concludeerden daardoor dat kinderen het virus sneller zouden overdragen dan volwassenen.

Nieuw onderzoek

Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat niet zo te zijn. Volwassenen dragen ook deze variant sneller over dan kinderen. Er is een duidelijke reden voor deze andere uitkomst: in de periode van het eerste onderzoek gingen de kinderen nog naar school, terwijl volwassenen wel thuisbleven en dus minder riscio liepen om besmet te worden. Dat zorgde voor een vertekend beeld.

Grote test

Nederlandse wetenschappers twijfelen nu of de scholen niet tóch weer gewoon open kunnen op 25 januari. Om dat zeker te weten doet het RIVM nu onderzoek naar de Britse variant onder kinderen in Nederland. Een van de manieren is door een groot onderzoek te doen in de gemeente Lansingerland. Daar gaat de Britse variant al rond. Iedereen van 2 jaar of ouder wordt daar gevraagd om zich te laten testen. Met die grote test willen onderzoekers er snel achterkomen hoe de Britse variant van het coronavirus zich verspreidt.

Problemen in Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië neemt het aantal mensen met deze variant van het coronavirus heel snel toe. Veel mensen moeten naar het ziekenhuis. De burgemeester van Londen heeft daarom de noodtoestand uitgeroepen. Hij noemt dit een 'major incident'. Hij bedoelt daarmee dat dit een heel groot probleem is. Hij hoopt daarom dat mensen zo veel mogelijk thuisblijven.

Anderen lazen ook: Hele dorp van Thirza (10) en Yaron (11) doet een coronatest.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook