kinderen raqqa unicef

Kinderen uit Raqqa hebben hulp nodig

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Latten
Charlotte
Latten

Kinderen uit de Syrische stad Raqqa, de stad die vorige week werd bevrijd uit handen van IS, hebben dringend hulp nodig. Dat laat kinderrechtenorganisatie Unicef vandaag weten.

Sinds april zijn 220.000 mensen uit Raqqa uit hun vertrouwde omgeving gejaagd. De helft hiervan zijn kinderen. Veel mensen zijn gevlucht naar vluchtelingenkampen waar Unicef voor bijvoorbeeld schoon drinkwater zorgt. Kinderen onder de vijf jaar worden gecontroleerd op ondervoeding, en als het nodig is krijgen ze extra vitamines. Ook worden ze ingeënt tegen besmettelijke ziekten en krijgen ze warme winterkleren.

Bescherming
Maar er is meer nodig. Gerrit van den Berg, Syrië-woordvoerder van Unicef Nederland vertelt: 'Kinderen komen volledig uitgeput aan. Zij hebben verschrikkelijke dingen gezien en meegemaakt en hebben hulp nodig bij het verwerken van hun oorlogservaringen.'

Explosies
Daarom heeft de kinderrechtenorganisatie tenten met kindvriendelijke plekken opgezet. Hier kunnen ze terecht voor onderwijs en zorg. Dat is vast een begin om te kunnen verwerken wat ze hebben meegemaakt. De hulporganisatie verwacht dat veel mensen terug gaan keren naar Raqqa voordat de mijnen en wapens zijn weggehaald. Daarom krijgen de kinderen ook voorlichting over de gevaren van oorlogsmateriaal dat nog niet is ontploft. Gerrit van den Berg: 'We hopen te voorkomen dat kinderen tijdens het spelen verwond raken door explosies.'

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Inentingen voor kinderen in vluchtelingenkamp of Vluchtkinderen werken in kledingfabrieken.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps