eindtoets advies

Kinderen van arme ouders vaker lager schooladvies

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Kinderen van laagopgeleide of arme ouders krijgen vaker een schooladvies dat lager is dan de eindtoets. Dat blijkt uit onderzoek van een onderwijsorganisatie.

Uit gegevens van onderzoeksinstituut DUO blijkt dat adviezen van scholen vaak niet gelijklopen met de resultaten van de eindtoets. Drie op de tien leerlingen krijgen een hoger advies krijgen dan de score op hun eindtoets. Nog meer leerlingen scoren beter op de toets dan het advies dat ze krijgen van school: ruim één op de drie.

Het niveau voor de keuze van de middelbare school wordt bepaald door het schooladvies. En dat wordt gegeven vóórdat groep 8-leerlingen de eindtoets maken.

1300 scholen

Leerlingen van laagopgeleide en arme ouders krijgen minder vaak een aangepast advies. Een leerling van hoogopgeleide ouders stroomt vaker op een hoger niveau in dan leerlingen van laagopgeleide ouders. Op zo'n 1300 scholen kreeg meer dan de helft van de leerlingen een lager advies dan de eindtoets aangaf. Dat blijkt uit onderzoeken van RTL Nieuws en Centraal Planbureau.

Overadvies is wanneer de uitslag van de eindtoets minimaal een half niveau lager is dan het schooladvies. Onderadvies is precies het tegenovergestelde: dan kan een school het advies in overleg met de ouders naar boven bijstellen. In 75 procent van de gevallen gebeurt dat niet. 

Middelbare school

Een hoger of lager advies hoeft geen probleem te zijn. Dan is het wel belangrijk dat er duidelijke redenen zijn waarom de eindtoets beter, of juist slechter, gemaakt is. Zoals bijvoorbeeld ziekte of faalangst.

Amsterdam

Een lager advies kan ervoor zorgen dat kinderen uit arme milieus minder kansen krijgen. Maar aan een hoger advies zitten ook nadelen. Leerlingen met een hoger schooladvies dan de eindtoets blijven bijvoorbeeld vaker zitten op de middelbare school.

Anderen lazen ook: Kinderen moeten weer 'ouderwets' rekenen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

dat vin ik ech erg

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps