Kindermiljoenennota

Kindermiljoenennota: Meer geld naar leger en zorg

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Morgen met Prinsjesdag presenteert de regering de échte Miljoenennota aan de Tweede Kamer, maar vandaag was de beurt aan leerlingen van de Koningin Beatrixschool in Den Haag. Zij presenteerden de Kindermiljoenennota.

De Miljoenennota is het jaarlijkse plan van de regering waarin staat welke dingen meer en welke dingen minder geld gaan krijgen. 

Meer

Als de achtduizend kinderen die de Kindermiljoenennota invulden het in Nederland voor het zeggen hadden, zou 27 miljard euro naar Defensie (het leger) gaan. Dat is flink meer dan de ruim 8 miljard die dit jaar in het plan van de volwassenen staat. De zorg kreeg van de kinderen ook 27 miljard. 

Plannen

Vandaag werden de plannen door honderd leerlingen uit groep 7 en 8 van de Koningin Beatrixschool in Den Haag gepresenteerd aan de Tweede Kamer. Aylin (11 jaar, zie foto) overhandigde als 'minister van Financiën' het koffertje met de Kindermiljoenennota aan Henk Nijboer, Tweede Kamerlid voor de Partij van de Arbeid.

Thema's

De kinderen maakten bij de verdeling van het geld duidelijk andere keuzes dan de volwassenen. Het minste geld (19 miljard) ging wat hen betreft naar sociale zaken (uitkeringen, pensioenen) en vervoer. Veiligheid en onderwijs kregen ieder 26 miljard. Voor natuur en ontwikkelingslanden is 25 miljard beschikbaar en sport en cultuur krijgen in de Kindermiljoenennota 20 miljard. 

Het is de derde keer dat de Kindermiljoenennota is gemaakt. De bedoeling van het project is dat kinderen kennismaken met politiek.

Anderen lazen ook: Kindermiljoenennota: meer geld voor natuur.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook , Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind dat er ook een Oma's en Opa's miljoenennota gemaakt moet worden!

Hallo klasgenoten t1a xo noelle

Hoi ik ben trump en kim

ik zou ook wel de miljoenennota willen overhandigen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.