Meisje zit alleen op een plein

Kinderombudsman start onderzoek naar pesten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Pesten lijkt de laatste tijd heftiger te worden. Daarom start de Kinderombudsman er een onderzoek naar. De organisatie is op zoek naar kinderen die een vragenlijst over pesten willen invullen.

De Kinderombudsman controleert of de overheid en andere organisaties zich wel houden aan de regels en wetten die kinderen moeten beschermen. Is dat niet zo? Dan kun je dat bij de Kinderombudsman melden. De afgelopen twee jaar kreeg de organisatie 133 meldingen over pesten.

Heftiger pesten

Uit die meldingen vielen drie dingen op:
1. Er wordt vaak weinig met een melding gedaan door de plek waar het pesten gebeurt (bijvoorbeeld op school, de sportclub of het buurthuis).
2. Het pestgedrag wordt heftiger en agressiever.
3. Het pesten gaat vaak samen discriminatie, waarbij iemand wordt buitengesloten op basis van bijvoorbeeld geloof, huidskleur of geslacht.

Vragenlijst

De Kinderombudsman kreeg 133 meldingen, maar naar schatting worden er elk jaar zo’n 350.000 kinderen gepest. Daarom start de organisatie een uitgebreid onderzoek naar pesten. In een vragenlijst kunnen alle kinderen die gepest worden of ooit gepest zijn hun ervaringen delen. De Kinderombudsman hoopt dat zoveel mogelijk kinderen deze vragenlijst invullen. Zo kan de organisatie er tips uit halen om pestgedrag aan te pakken.

Moet pesten strafbaar worden?

Nu wordt pesten op verschillende manieren aangepakt, maar dat werkt lang niet altijd even goed. Verschillende vormen van pestgedrag zijn al strafbaar, vertelt Margrite Kalverboer, Kinderombudsvrouw en het gezicht van de organisatie, aan het AD. Ze noemt discriminatie, laster (leugens over iemand verspreiden), bedreiging, mishandeling en smaad (zo extreem over iemand roddelen dat anderen denken dat die persoon slecht is). Misschien moet pesten zelf ook strafbaar worden, denkt ze, als dat duidelijk maakt hoe erg het is.

Deel jouw ervaringen met pesten

Word jij of ben jij gepest? Laat dan hier weten hoe dat voor jou is en wat jij denkt dat eraan gedaan moet worden.

Anderen lazen ook: Eerste hulp bij pesten

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook